Clicky

 
Transport Online - EU wil hardere sancties tegen Rusland, waaronder verbod op Russische en Wit-Russische transportbedrijven

EU wil hardere sancties tegen Rusland, waaronder verbod op Russische en Wit-Russische transportbedrijven

EU wil hardere sancties tegen Rusland, waaronder verbod op Russische en Wit-Russische transportbedrijven
05-04-2022 17:19 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

BRUSSEL - Na de gruweldaden in het Oekraïense Boetsja wil de Europese Unie meer en hardere sancties tegen Rusland. Ursula von der Leyen, president van de Europese Unie, zei dinsdag dat ze onder meer een verbod voorstellen tegen Russische en Wit-Russische wegvervoerders.

Ook wil von der Leyen een verbod voor Russische schepen en door Rusland geëxploiteerde schepen om toegang te krijgen tot EU-havens. Er zal wel een vrijstelling komen voor essentiële zaken, zoals landbouw- en voedingsproducten, humanitaire hulp en energie.

Von der Leyen zegt dat ze tastbare resultaten zien van de eerdere sancties. "Maar het is duidelijk dat we, gezien de gebeurtenissen, onze druk verder moeten opvoeren. Vandaag stellen we voor om onze sancties nog een stap verder te brengen. We zullen ze breder en scherper maken, zodat ze nog dieper in de Russische economie snijden."

Dit vijfde pakket aan sancties kent zes pijlers. Ten eerste zal er een importverbod opgelegd voor kolen uit Rusland, ter waarde van 4 miljard euro per jaar. Dit zal een andere belangrijke inkomstenbron voor Rusland wegnemen.

Ten tweede: een volledig transactieverbod voor vier belangrijke Russische banken, waaronder VTB, de op één na grootste Russische bank. Deze vier banken, die nu volledig van de markten zijn afgesloten, vertegenwoordigen 23 procent van het marktaandeel in de Russische banksector. Dit zal het financiële systeem van Rusland verder verzwakken.

Ten derde: een verbod voor Russische schepen en door Rusland geëxploiteerde schepen om toegang te krijgen tot EU-havens. Bepaalde vrijstellingen hebben betrekking op essentiële zaken, zoals landbouw- en voedingsproducten, humanitaire hulp en energie. Daarnaast zal er een verbod op Russische en Wit-Russische wegvervoerders komen. Dit verbod zal de mogelijkheden voor de Russische industrie om belangrijke goederen te verkrijgen drastisch beperken.

Ten vierde: verdere gerichte exportverboden ter waarde van 10 miljard euro in gebieden waar Rusland kwetsbaar is. Denk hierbij aan kwantumcomputers en geavanceerde halfgeleiders, maar ook aan gevoelige machines en transportmiddelen. Hiermee zal de EU doorgaan met het afbreken van de technologische basis en industriële capaciteit van Rusland.

Ten vijfde: specifieke nieuwe invoerverboden, ter waarde van 5,5 miljard euro, om de geldstroom van Rusland en zijn oligarchen te verminderen, op producten van hout tot cement, van zeevruchten tot sterke drank. Hiermee worden ook de mazen tussen Rusland en Wit-Rusland gedicht.

Ten zesde: een aantal zeer gerichte maatregelen, zoals een algemeen EU-verbod op deelname van Russische bedrijven aan openbare aanbestedingen in de lidstaten, of een uitsluiting van alle financiële steun, zowel Europees als nationaal, aan Russische overheidsinstanties. Want Europees belastinggeld mag in geen enkele vorm naar Rusland gaan.

Maar dit is niet alles. De EU werkt aan aanvullende sancties, onder meer voor olie-invoer, en er wordt nagedacht over enkele van de ideeën die door de lidstaten zijn gepresenteerd, zoals belastingen of specifieke betalingskanalen zoals een geblokkeerde rekening.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions