Clicky

 
Transport Online - Kamerleden willen opheldering gebruik privémail Hugo de Jonge

Kamerleden willen opheldering gebruik privémail Hugo de Jonge

Kamerleden willen opheldering gebruik privémail Hugo de Jonge
04-04-2022 23:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Een aantal Kamerfracties vermoedt dat minister Hugo de Jonge, toen hij nog minister van Volksgezondheid was, een privé-account heeft gebruikt bij de omstreden mondkapjesdeal. De drie fracties willen voor donderdagochtend 9.30 uur opheldering hierover. Om 10.15 uur is er dan een Kamerdebat over de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid met Sywert van Lienden sloot en waarover documenten zijn opgevraagd krachtens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Voor dat debat komt minister Conny Helder voor Langdurige Zorg naar de Kamer. Zij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de deal. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vindt dat De Jonge zelf verantwoording moet afleggen. Morgen dient ze daartoe opnieuw een verzoek in.

Fractievoorzitters Laurens Dassen (Volt), Jesse Klaver (GroenLinks) en Pieter Omtzigt hebben maandag minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) om opheldering gevraagd. "Heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit kabinet Rutte III voor zijn werk als minister gebruik gemaakt van een icloud e-mailadres, wat naar boven kwam in de berichten van de Wob over de aanpak van de corona-aanpak?", zo willen de drie fracties weten.

De vragenstellers doelen daarbij op stukken over de mondkapjesdeal die recent door het ministerie van Financiën zijn vrijgegeven na een Wob-verzoek van de Volkskrant. Op basis daarvan schreef de krant dat zorgminister De Jonge er bij een hoge ambtenaar op heeft aangedrongen contact op te nemen met Van Lienden om hem mondkapjes te laten leveren.

De fracties willen er daarnaast zeker van zijn dat berichten via het icloud-e-mailadres van De Jonge "veilig en volledig" worden opgeslagen en ter beschikking worden gesteld voor Wob-verzoeken en een parlementaire enquête naar het coronabeleid.

Transparantie rondom besluitvorming is belangrijk, stelt Dassen desgevraagd. "Het is voor een minister bijzonder onverstandig om een privételefoon of privémail voor het werk te gebruiken." Onder meer om te voorkomen dat werkgerelateerde berichten niet door de Kamer kunnen worden ingezien.

De drie fractievoorzitters willen ook weten of er andere bewindslieden uit het vorige en het huidige kabinet zijn die privé-e-mailadressen en berichtendiensten zoals Signal, WhatsApp en Telegram voor hun werk gebruiken, en zo ja, wie dit zijn. In het Handboek voor bewindslieden wordt het gebruik van een privé-mailaccount of berichtenapps voor werkgerelateerde doeleinden "ernstig ontraden".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden