Clicky

 
Transport Online - Duitse ex-leider Merkel verdedigt zich tegen spervuur aan kritiek

Duitse ex-leider Merkel verdedigt zich tegen spervuur aan kritiek

Duitse ex-leider Merkel verdedigt zich tegen spervuur aan kritiek
04-04-2022 12:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA

BERLIJN - De Duitse ex-leider Angela Merkel heeft zich verdedigd tegen een spervuur aan kritiek rond de Russische invasie in Oekraïne. Onder anderen de Oekraïense president Volodimir Zelenski en Polen verwijten haar een pro-Russisch beleid te hebben gevoerd.

Merkel hield in 2008 de toetreding van Oekraïne tot de NAVO tegen om Rusland niet voor het hoofd te stoten. In een korte verklaring laat de voormalige bondskanselier weten dat ze nog steeds achter haar besluit staat.

Merkel zegt wel de internationale inspanningen "volledig" te steunen die een ​​einde moeten maken aan de Russische agressie in Oekraïne. Ze wijst daarbij op de gruweldaden in Boetsja bij de hoofdstad Kiev en die in andere plaatsen.

Zelenski was fel van leer getrokken tegen Merkel. Hij riep haar op naar Boetsja te gaan, waar de afgelopen dagen honderden lijken zijn aangetroffen na de terugtrekking van de Russen. Hij vindt dat ze een totaal verkeerd beleid van toegevingen aan Rusland heeft gevoerd.

Ook de Poolse premier Mateusz Morawiecki stelt dat Merkel ervoor heeft gezorgd dat Rusland zo sterk is geworden. Duitsland is enorm afhankelijk van Russisch gas geworden en zou daarom hardere sancties tegen Moskou dwarsbomen.

Tegelijkertijd met Merkel zag ook de Duitse president Frank-Walter Steinmeier zich gedwongen de kritiek te verwerpen dat hij te pro-Russisch is. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland had Steinmeier in een interview beschuldigd van "politieke affiniteit" met Rusland. "Voor Steinmeier was en blijft de relatie met Rusland iets fundamenteels, ja heiligs, wat er ook gebeurt. Ook de agressieoorlog speelt daar geen grote rol', aldus de ambassadeur. Hij zei dat Duitsland te veel eigenbelangen heeft, zoals de afhankelijkheid van Russisch gas en olie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden