Clicky

 
Transport Online - Zelenski zegt dat Russische troepen 'genocide' plegen

Zelenski zegt dat Russische troepen 'genocide' plegen

Zelenski zegt dat Russische troepen 'genocide' plegen
03-04-2022 19:08 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

KIEV - President Volodimir Zelenski heeft Rusland beschuldigd van het plegen van genocide en van pogingen om de "hele natie" Oekraïne uit te schakelen. Zelenski deed zijn uitspraken naar aanleiding van de ontdekking van massagraven en blijkbaar geëxecuteerde burgers in de plaats Boetsja, nabij hoofdstad Kiev.

"Dit is genocide. De eliminatie van de hele natie en haar mensen", zei Zelenski zondag tegen de Amerikaanse zender CBS News. "Wij zijn de burgers van Oekraïne. We hebben meer dan honderd nationaliteiten. Dit gaat over de vernietiging en uitroeiing van al deze nationaliteiten."

Op 9 maart noemde Zelenski de luchtaanval die Rusland destijds uitvoerde op een kinderziekenhuis in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol al "het ultieme bewijs van genocide". In een gedeeltelijk Russischtalige toespraak sprak Zelenski ook van een "oorlogsmisdaad".

Volkerenmoord

Eerder zondag sprak de Oekraïense regering van een "opzettelijke massaslachting" door Russische troepen in Boetsja. Buitenlandminister Dmitro Koeleba zei dat de Russen zoveel mogelijk Oekraïners uit de weg willen ruimen en eiste "nieuwe, verwoestende G7-sancties". De burgemeester van Kiev, Vitali Klitsjko, sprak van "volkerenmoord".

In Boetsja zijn volgens burgemeester Anatoli Fjodoroek al zeker 280 lijken aangetroffen. Het zou volgens de regering in Kiev gaan om burgers die door de Russische bezetters zouden zijn vermoord. Het is niet te verifiëren hoe de slachtoffers zijn omgekomen en of het allemaal burgers zijn geweest. Om de plaats, die naast een strategisch vliegveld ligt, is vanaf de eerste dag van de Russische aanval hevig gevochten.

Ontkenning

Rusland ontkent de beschuldigingen. "Alle foto's en video's die door het regime van Kiev zijn gepubliceerd en die zouden getuigen van de 'misdaden' van Russische militairen in de stad Boetsja, zijn slechts de zoveelste provocatie", verklaarde het Russische ministerie van Defensie.

De voorzitter van de Europese raad, Charles Michel, wil dat er meer sancties komen tegen Rusland na "gruwelen" die door de Russische bezetters zouden zijn gepleegd in Boetsja. Michel is geschokt door beelden van Boetsja, circa 20 kilometer ten noordwesten van het centrum van Kiev, die door Russische troepen is verlaten.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Lizz Truss wil dat Boetsja als een oorlogsmisdaad wordt onderzocht en zou het Internationaal Strafhof in Den Haag daarbij steunen.

Human Rights Watch

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft "verscheidene gevallen van schendingen van het oorlogsrecht door Russische strijdkrachten" vastgesteld in door Rusland gecontroleerde regio's zoals Tsjernihiv, Charkov en Kiev. "De gevallen die we hebben gedocumenteerd komen neer op onuitsprekelijke, opzettelijke wreedheid en geweld tegen Oekraïense burgers," zei de regionale directeur Hugh Williamson.

Robert Habeck, de Duitse vicekanselier en minister van Economische Zaken, spreekt van een "verschrikkelijke oorlogsmisdaad". Hij roept op tot nieuwe EU-sancties tegen Rusland. "Deze verschrikkelijke oorlogsmisdaad kan niet onbeantwoord blijven. Ik denk dat het nodig is de sancties aan te scherpen. Dat is wat we aan het voorbereiden zijn met onze EU-partners," aldus de minister.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden