Clicky


Schaatsen op natuurijs in Winterswijk na koude nacht

Schaatsen op natuurijs in Winterswijk na koude nacht
03-04-2022 10:14 | Binnenland | auteur ANP

WINTERSWIJK - De natuurijsbaan in Winterswijk is dankzij de lage temperatuur zondagochtend enkele uren opengegaan. De nacht van 2 op 3 april was nog nooit zo koud. Volgens Omroep Gelderland zijn de ijsmeesters van de Winterswijkse ijsvereniging WIJV de hele nacht bezig geweest met het prepareren van de baan. "Dit is zo volstrekt uniek: voor het eerst schaatsen op natuurijs in april", zegt ijsmeester Hendrik van Prooije tegen de omroep.

Volgens de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) is het niet eerder voorgekomen dat er in april op een natuurijsbaan geschaatst kon worden. Overigens wordt dit nergens officieel bijgehouden.

Op beelden op sociale media is te zien dat meerdere mensen van de baan gebruik hebben gemaakt. Volgens De Telegraaf was het niet heel druk op het ijs.

Afgelopen nacht werd volgens Weeronline in het Gelderse Deelen de laagste temperatuur gemeten: -6,3 graden. Dat is ruim onder het vorige record van -5,5 graden, dat uit 1909 stamt en toen in Winterswijk werd vastgesteld.

De schaatspret in Winterswijk duurde enkele uren, maar moest gestaakt worden omdat de temperatuur langzaam oploopt tot ongeveer 8 graden. Komende nacht kan de temperatuur opnieuw dalen naar waarden rond het vriespunt, maar het wordt niet meer zo koud als afgelopen nacht.