Clicky

 
Transport Online - Onteigening boeren mogelijk toch eerder nodig in sommige gebieden

Onteigening boeren mogelijk toch eerder nodig in sommige gebieden

Onteigening boeren mogelijk toch eerder nodig in sommige gebieden
01-04-2022 16:39 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - In sommige gebieden is het vanwege de stikstofproblemen mogelijk de komende jaren al nodig om dwingende maatregelen te nemen, zoals het onteigenen van boeren. Dat schrijft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in een brief over haar beleidsplannen voor de komende jaren. Voor die gebieden zijn mogelijk versneld maatregelen nodig tegen de neerslag van stikstof in de natuur.

Of en waar de dwingendere maatregelen al snel nodig zijn, moet later dit jaar blijken. Het gaat dan vooral om dwingende maatregelen om boeren te laten stoppen. In mei verwacht de bewindsvrouw de eerste resultaten van onderzoek, waarmee natuurgebieden in kaart worden gebracht "waar herstel uit beeld dreigt te raken". Eind 2022 hoopt ze een definitief beeld te hebben van de staat van de natuur in Nederland. De aanpak zal dan ook zeer verschillen per gebied.

Uitgangspunt is over het algemeen overigens "vrijwillig waar het kan, verplicht waar dat niet lukt", zegt de minister. Daarom wil ze de stopregelingen erg aantrekkelijk maken, benadrukt Van der Wal steeds. "Er wordt al onderhandeld met heel veel boeren", voegt ze daaraan toe. Ze geeft ook aan dat de vraag niet alleen is of een boer stopt of doorgaat moet boeren. "Daar zit een hele wereld tussen." Zo kunnen veehouders groener boeren, met minder vee op meer grond.

Flinke pot geld

Zoals eerder gezegd, sluit Van der Wal gedwongen uitkoop van boeren niet uit. Maar het is volgens de bewindsvrouw wel duidelijk dat de stikstofneerslag in kwetsbare natuur versneld moet worden verminderd. De focus moet wat haar betreft verlegd worden van de 'stikstofcrisis' naar het broodnodige herstel van de natuur.

Al eerder werd bekend dat Van der Wal bereid is meer geld uit te trekken voor boeren die relatief vroeg stoppen. "Hoe eerder je je meldt voor een stoppers-regeling, des te gunstiger de (financiële) voorwaarden", zegt ze daarover. Ook wil de bewindsvrouw versneld piekbelasters opkopen. Dit zijn veelal boeren die veel stikstof uitstoten in de buurt van een natuurgebied en daarmee dus relatief veel schade aanbrengen.

De minister heeft een flinke pot geld om maatregelen te nemen om de natuur te verbeteren. Ze krijgt toegang tot een stikstoffonds van 25 miljard euro, bovenop de 6 miljard die hier al voor was uitgetrokken. De komende tijd vraagt ze aan provincies welke plannen zij hebben om de kwaliteit van natuur en water te verbeteren. Als deze plannen concreet genoeg zijn, kan ermee begonnen worden in 2022 en 2023, en wordt er ook geld voor deze projecten geregeld.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,926
Diesel1,895

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden