Clicky

 
Transport Online - Poetin: Russisch gas moet vanaf april met roebels worden betaald

Poetin: Russisch gas moet vanaf april met roebels worden betaald

Poetin: Russisch gas moet vanaf april met roebels worden betaald
31-03-2022 16:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

ROME - Russisch gas moet vanaf april met roebels worden afgerekend anders worden de leveringen gestopt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Het is in directe tegenspraak met wat de Italiaanse premier Mario Draghi wat eerder op de dag zei na een telefoongesprek met Poetin. Volgens Draghi kon er juist nog wel in euro's worden betaald.

Poetin eiste dat vorige week al van "onvriendelijke" landen, die sancties hebben ingesteld tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne, zoals EU-lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Donderdag heeft hij op de Russische televisie gezegd dat kopers om te betalen roebelrekeningen moeten openen bij Russische banken. Doen ze dat niet, dan wordt dat beschouwd als een wanbetaling van de kopers en dan worden bestaande contracten verscheurd.

Duitsland en Frankrijk hebben de eis van Rusland al verworpen. Ze noemen het contractbreuk, omdat eerder was afgesproken af te rekenen in euro's of dollars. De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck zegt dat Duitsland op alle scenario's is voorbereid, ook wanneer Rusland de gaskraan dichtdraait. Veel westerse landen en bedrijven, waaronder ook Nederlandse energiemaatschappijen, veroordeelden eerder de eis om gas in roebels af te rekenen.

De Europese Unie is voor zo'n 40 procent van haar aardgas afhankelijk van Rusland. De Verenigde Staten gaan nog dit jaar minimaal 15 miljard kubieke meter vloeibaar gemaakt aardgas (lng) meer leveren dan vorig jaar. Met de extra leveringen willen de VS de landen van de Europese Unie helpen minder afhankelijk te worden van Rusland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden