Clicky

 
Transport Online - Or KLM verrast door snelheid van benoemingsproces Rintel

Or KLM verrast door snelheid van benoemingsproces Rintel

Or KLM verrast door snelheid van benoemingsproces Rintel
31-03-2022 13:45 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

AMSTERDAM - De ondernemingsraad (or) van KLM is verrast door de snelheid van het benoemingsproces voor de opvolger van KLM-baas Pieter Elbers. Eerder op woensdag schoof de raad van commissarissen NS-topvrouw Marjan Rintel naar voren als kandidaat voor de functie van president-directeur bij de luchtvaartmaatschappij. Daarbij werd aangeven dat de or nog om advies wordt gevraagd.

Or-voorzitter Dario Fucci legt uit dat hij het niet prettig vindt dat de ondernemingsraad publiekelijk een oordeel moet vellen over de voordracht van een kandidaat. "Formeel klopt het proces, maar het is een beetje raar zoals het nu gaat", zegt hij in een reactie tegen het ANP. "De naam en het profiel ligt al op straat en dan moet je reageren. Dat voelt niet prettig."

Omdat het om een voordracht gaat, kan Fucci nog niet inhoudelijk op de mogelijke benoeming van Rintel reageren. Haar aanstelling per 1 juli moet ook nog bekrachtigd worden door de aandeelhouders. Die komen naar verwachting in juni bijeen. Dinsdag spreekt de or over de aanstaande benoeming. Daarna duurt het nog wel een aantal weken voordat er een beslissing ligt.

Vertrek

Rintel was al eerder werkzaam bij KLM. Zij vertrok acht jaar geleden naar de NS. De NS-topvrouw krijgt van het bedrijf de voorkeur boven Pieter Bootsma, die momenteel al bij Air France-KLM werkt en ook als potentiële opvolger van Elbers werd gezien.

Binnen KLM lijkt er een voorkeur te zijn voor Bootsma, omdat die niet ingewerkt zou hoeven te worden. In de acht jaar dat Rintel weg is, is KLM enorm veranderd. En met de huidige moeilijke situatie waar de luchtvaartsector mee kampt, rijst de vraag of een nieuwe baas van buitenaf verstandig is. Vooral omdat een buitenstaander het bedrijf opnieuw moet leren kennen, meldden bronnen aan het ANP.

De centrale ondernemingsraad van de NS vindt het jammer dat Rintel vertrekt bij het spoorwegbedrijf. Daarbij wordt vooral op haar open en berokken houding naar alle medewerkers van de NS gewezen. "De afgelopen jaren hebben wij goed samengewerkt met Rintel als bestuurder", zo klinkt het.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden