Clicky

 
Transport Online - Kremlin ziet geen doorbraak in gesprekken met Oekraïne

Kremlin ziet geen doorbraak in gesprekken met Oekraïne

Kremlin ziet geen doorbraak in gesprekken met Oekraïne
30-03-2022 13:53 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU - Het Kremlin heeft hoopvolle verwachtingen over de onderhandelingen met Oekraïne de grond ingeboord. "We kunnen niet stellen dat er iets veelbelovends of enige doorbraak was", zei woordvoerder Dmitri Peskov. Volgens hem is er nog veel werk te verrichten. Hij merkte wel op dat Moskou het positief vindt dat Kiev zijn eisen op schrift heeft gesteld.

Delegaties van beide kanten waren een dag eerder positief over onderhandelingen in Istanbul, waarbij Oekraïne onder meer voorstellen deed over toekomstige neutraliteit als grote landen, ook van de NAVO, via de VN-Veiligheidsraad veiligheidsgaranties bieden. Moskou beloofde na het overleg de militaire operaties rond de hoofdstad Kiev en de noordelijke stad Tsjernihiv drastisch te reduceren als gebaar van goede wil voor verdere onderhandelingen.

De Oekraïense hoofdonderhandelaar Michailo Podoljak is positiever. "Ik heb een optimistische indruk van de onderhandelingsronde in Istanbul." Hij bevestigde dat eventuele afspraken over neutraliteit in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd. Dan moeten de Russische troepen zich wel hebben teruggetrokken tot waar ze voor de invasie waren.

De Russische onderhandelaar Vladimir Medinski sloeg een iets andere toon aan dan het Kremlin. Volgens hem heeft Kiev bereidheid getoond de voornaamste eisen van Moskou in te willigen, zoals afzien van het NAVO-lidmaatschap. Het Russische standpunt dat Oekraïne de twee zelfverklaarde staatjes in de oostelijke Donbas-regio als onafhankelijk moet erkennen en de in 2014 ingelijfde Krim als Russisch, bleef onveranderd. Kiev gaat daar niet mee akkoord en heeft voorgesteld de situatie vijftien jaar te bevriezen.

In Kiev was het afgelopen nacht weliswaar relatief rustig, maar in Tsjernihiv en omgeving regende het volgens de regionale gouverneur bombardementen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski is sceptisch over de woorden van "vertegenwoordigers van een land dat blijft vechten met de bedoeling om ons te vernietigen".Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions