Clicky

 
Transport Online - Kiev: relatief rustige nacht

Kiev: relatief rustige nacht

Kiev: relatief rustige nacht
30-03-2022 10:12 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KIEV/DONETSK - De Oekraïense hoofdstad Kiev is in de nacht van dinsdag op woensdag niet beschoten, maar aan de rand van de stad wordt volgens locoburgemeester Mikola Povoroznik nog wel gevochten. Het was volgens hem daarom een relatief rustige nacht. Dinsdag kondigde Rusland aan het offensief in het noorden van Oekraïne op een laag pitje te zetten. Daarvan was volgens Oekraïense zegslieden in onder meer Tsjernihiv, 120 kilometer ten noorden van Kiev, niets te merken.

De Russische aankondiging was op de dag van onderhandelingen in Istanbul tussen Oekraïne en Rusland over beëindiging van de oorlog. Beide partijen lieten zich positief uit na de eerste gespreksronde. Het is onduidelijk wanneer de volgende ronde is.

In het zuidoosten van Oekraïne hebben volgens de plaatselijke, pro-Russische autoriteiten Oekraïense strijdkrachten met artillerie een woonwijk in de stad Donetsk beschoten. Daarbij zijn een paar flatgebouwen getroffen en is een dode gevallen. Vier mensen raakten gewond, berichtte de leiding van de 'Volksrepubliek' Donetsk. Donetsk is sinds 2014 in handen van pro-Russische separatisten. Kort voor de Russische aanval op Oekraïne erkende het Kremlin de provincie Donetsk en de aangrenzende provincie Loehansk als onafhankelijke staten.

Het gebied dat de separatisten beheersen is beperkt tot het zuidoostelijke deel van de provincies Donetsk en Loehansk. Volgens de officiële Oekraïense gouverneur van Donetsk zijn de Russen verhevigd in de aanval gegaan in de provincie. Ze zouden ook troepen uit het noorden van Oekraïne naar het oosten verplaatsen. De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zei dinsdag dat het voornaamste doel van "de militaire operatie" nu "de bevrijding" van de regio Donbas in Oost-Oekraïne is. De Oekraïense legerleiding vreest dat Russische troepen nu proberen de Oekraïense troepen in de oostelijke provincies af te snijden van de rest van het land.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,755

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions