Clicky


Exporteurs veel tijd kwijt met uitzoeken Russische sancties

Exporteurs veel tijd kwijt met uitzoeken Russische sancties
29-03-2022 13:39 | Transport | auteur ANP

ZOETERMEER - Nederlandse exporteurs en importeurs zijn veel tijd kwijt met het uitzoeken of zendingen onder de sancties vallen die zijn ingesteld tegen Russische bedrijven. Dat zegt de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex. Volgens die organisatie gaat zo'n controle bij mkb'ers in de meeste gevallen handmatig.

"Het screenen van dienstverleners en vooral klanten kost ook tijd, maar lukt over het algemeen wel", stelt evofenedex in een toelichting. Daarbij wordt vooral gekeken naar nieuwe leveranciers en minder of bestaande leveranciers inmiddels op een sanctielijst terecht zijn gekomen.

Al sinds 2014 gelden er sancties tegen Rusland maar die zijn fors opgevoerd nadat het land Oekraïne is binnengevallen eind vorige maand. Zo geldt er nu een uitvoerverbod van bepaalde producten en diensten bestemd voor de Russische energie- en transportsector. Half maart kondigde de Europese Commissie een exportverbod aan van luxe goederen vanaf 300 euro per artikel. Dat geldt voor onder meer horloges, kleding, wijn, truffels en kaviaar. Ook mogen auto's en motoren met een waarde vanaf 50.000 euro niet naar Rusland worden geëxporteerd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er vorig jaar ruim 3000 Nederlandse bedrijven die goederen exporteerden naar Rusland. Bijna de helft daarvan was een groothandelsbedrijf.