Clicky


Oekraïense vluchtelingen verlaten vaker hun gastgezin

Oekraïense vluchtelingen verlaten vaker hun gastgezin
29-03-2022 11:58 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het gebeurt steeds vaker dat Oekraïense vluchtelingen die bij Nederlanders thuis onderdak hebben gekregen, het gastgezin verlaten. Ze keren terug naar de noodopvang, op zoek naar een ander onderkomen. Dat laten meerdere veiligheidsregio's weten. Het is niet precies bekend hoeveel Oekraïners bij particulieren zijn ondergebracht en hoe vaak dat verblijf is afgebroken.

Volgens de Veiligheidsregio Utrecht kan blijken dat een woning toch niet geschikt is om er langer te blijven, of kan het hebben van gasten een te grote inbreuk op iemands privacy zijn. "In slechts een enkel geval moet het beëindigd worden, bijvoorbeeld omdat karakters te veel verschillen waardoor een onprettige sfeer ontstaat."

De Veiligheidsregio Hollands Midden laat weten dat cultuurverschillen ook een rol kunnen spelen. "Het eetpatroon en het gedrag kunnen echt anders zijn", aldus de regio, waar onder meer Leiden en Gouda onder vallen. Daarnaast is er soms een onoverkomelijke taalbarrière, kan het lastig zijn dat vluchtelingen geen eigen ruimte hebben, en hebben ze soms trauma's door de oorlog.

Brabant-Zuidoost zegt dat Nederlanders bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne "met goede bedoelingen hun hart open hebben gezet". Maar bij sommige gastgezinnen zijn de "wittebroodsweken" nu voorbij. "We zien dat steeds meer particuliere gezinnen hun vluchtelingen komen afleveren bij onze registratieplek in Eindhoven. Deze vluchtelingen hebben al een heel lastige weg achter de rug. Veel vrouwen hebben hun mannen in Oekraïne achtergelaten. Ze hebben rust nodig om hun emoties een plek te geven en zich veilig te voelen. Als ze weer verhuizen, ga je juist een bron van stress toevoegen."

De regio IJsselland kent twee gevallen waarin gastgezinnen stopten met de opvang. "Thuis mensen opvangen blijkt intensiever en dus zwaarder dan mensen van te voren hadden ingeschat. Ook zijn de cultuurverschillen groter dan gedacht en is de communicatie soms lastig". In Zuid-Holland Zuid is de opvang thuis soms gestopt omdat "het te veel werd voor de gastheer/vrouw, of omdat het lastig was vanwege taalbarrières".

In Midden- en West-Brabant hebben gastgezinnen soms spijt gekregen van het opvangen van vluchtelingen. "In deze gevallen werd gesproken over de gespannen sfeer in huis en het niet coöperatief zijn." Het is niet bekend of de thuisopvang toen stopte en de veiligheidsregio zegt dat het te weinig gevallen zijn om van een trend te spreken.

De organisatie Takecarebnb, die in opdracht van de overheid de opvang bij gastgezinnen regelt, benadrukte eerder al dat mensen alleen vluchtelingen in huis moeten nemen als ze daar genoeg ruimte, tijd en geld voor hebben.