Clicky


Krant: Rus Abramovitsj en delegatie Oekraïne wellicht vergiftigd

Krant: Rus Abramovitsj en delegatie Oekraïne wellicht vergiftigd
28-03-2022 18:00 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

NEW YORK - De steenrijke Russische zakenman Roman Abramovitsj en Oekraïense vredesonderhandelaars zijn mogelijk vergiftigd rond vredesoverleg in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal geven de betrokkenen de schuld aan haviken van het Russische regime in Moskou, die de onderhandelingen zouden willen saboteren.

Een Amerikaanse functionaris daarentegen stelt dat informatie van inlichtingendiensten suggereert dat Abramovitsj en anderen ziek werden door iets anders dan een vergiftiging. De oorzaak zou een "milieufactor" zijn geweest. Meerdere leden van het Oekraïense onderhandelingsteam ontkennen dat zij werden vergiftigd. Zij waarschuwen voor speculaties en samenzweringstheorieën.

The Wall Street Journal had gemeld dat de oligarch Abramovitsj, die op verzoek van de regering in Kiev in de bloedige oorlog met Moskou bemiddelt, en zeker twee hoge leden van de Oekraïense delegatie symptomen van een vermoedelijke vergiftiging hadden. Inmiddels zou de toestand van de drie zijn verbeterd en zijn hun levens niet in gevaar.

Na de bijeenkomst begin deze maand in Kiev kregen Abramovitsj en de leden van het Oekraïense team rode ogen, een constante en pijnlijke stroom tranen en vervelden hun gezichten en handen. Volgens het journalistieke onderzoeksnetwerk Bellingcat ging het om een ontmoeting in de nacht van 3 op 4 maart en leken de verschijnselen op die van na een aanval met chemische wapens.

De drie met symptomen hadden in de uren ervoor alleen chocolade en water genuttigd, net als een vierde persoon zonder symptomen. Abramovitsj zou enkele uren zijn gezichtsvermogen hebben verloren en werd daarvoor in Turkije behandeld, meldt de Britse krant The Guardian.