Clicky


Rusland waarschuwt G7: niet betalen in roebels betekent geen gas

Rusland waarschuwt G7: niet betalen in roebels betekent geen gas
28-03-2022 16:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Als westerse landen weigeren om voor Russische gas en olie in roebels te betalen, dan krijgen ze die fossiele brandstoffen niet meer. Die waarschuwing heeft de Russische politicus Ivan Abramov uitgesproken in de richting van de G7-landen, meldt het Russische persbureau RIA. De energieministers van de zeven grootste geïndustrialiseerde landen zeiden deze week die Russische eis naast zich neer te leggen.

Vrijdag liet het Kremlin weten het staatsgasbedrijf Gazprom formeel de opdracht te hebben gegeven om de betalingen in roebels te gaan afhandelen. Gazprom heeft vier dagen om ervoor te zorgen dat de nieuwe betaalwijze ook echt ingevoerd is.

De Russische president Vladimir Poetin had de maatregel voor de verplichte betalingen in roebel al eerder aangekondigd. Zo kan de koers van de roebel mogelijk wat worden gesteund door de verplichting om in die munteenheid te betalen. Landen die niet genoeg roebels hebben zullen die namelijk moeten kopen, wat de prijs van de Russische munt opdrijft.

Tegen de Russische eis klinkt de laatste dagen veel verzet. Europese leiders verklaarden al dat Rusland contractbreuk zou plegen met de eis om in roebels te betalen. Ook veel bedrijven hebben aangegeven de nieuwe voorwaarde van Moskou niet te zien zitten.