Clicky

 
Transport Online - Aantal verkeersdoden EU stijgt, maar is onder niveau voor corona

Aantal verkeersdoden EU stijgt, maar is onder niveau voor corona

Aantal verkeersdoden EU stijgt, maar is onder niveau voor corona
28-03-2022 14:39 | Weer en Verkeer | auteur ANP

BRUSSEL - Het aantal verkeersdoden in de Europese Unie is vorig jaar met 1000 ofwel 5 procent toegenomen ten opzichte van 2020. Maar het aantal van 19.800 personen die in het verkeer omkwamen in 2021 was nog wel 3000 minder (-13 procent) dan in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie uitbrak, stelt de Europese Commissie in een publicatie van de meest recente cijfers.

De laatste tien jaar is het aantal verkeersdoden in de EU afgenomen met 36 procent, aldus het dagelijks EU-bestuur. Eurocommissaris Adina Vălean (Transport) waarschuwt echter waakzaam te blijven nu het verkeer weer aan het toenemen is. "We willen niet terug naar het niveau van voor de pandemie", zegt ze. "Dat is een gedeelde verantwoordelijkheid van de lidstaten, de sector en de gebruikers van de weg."

De minste ongelukken met dodelijke afloop gebeuren in Zweden (18 per miljoen inwoners), de meeste in Roemenië (93). Nederland had met 28 verkeersdoden per miljoen inwoners in 2021 een van de laagste fataliteitsscores in de EU. Vergeleken met precoronajaar 2019 ging het percentage met 16 omlaag.

Meer dan de helft van fatale ongelukken in Europa vindt plaats op landelijke wegen, 40 procent in stedelijk gebied en 8 procent op snelwegen. Bovenaan staan ongelukken met auto's (bestuurders en passagiers). Gemiddeld zijn een op de vijf verkeersdoden voetganger en een op de tien fietser, terwijl het in 18 procent van de gevallen om motorrijders ging.

Volgens de Europese Raad voor Transportveiligheid, een organisatie die zich inzet voor verkeersveiligheid, moeten de maximumsnelheden in de EU omlaag, en moet het toezicht daarop ook worden verbeterd. "Zonder zichtbare en reguliere handhaving zullen sommige bestuurders straffeloos te hard blijven rijden en levens verwoesten." De organisatie pleit ook voor de invoering in meer steden van de 30 kilometer per uur regel. Ze roept de Europese Commissie op hierover met aanbevelingen te komen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie


Actuele wachttijd Eurotunnel


Andere Europese Landen


Overige Verkeersinformatie

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden