Clicky


Macron waarschuwt voor escalatie na opmerking Biden over Poetin

Macron waarschuwt voor escalatie na opmerking Biden over Poetin
27-03-2022 14:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron heeft zondag gewaarschuwd voor verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne. Hij deed dat naar aanleiding van de uitspraken van Joe Biden in Polen. De Amerikaanse president zette zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zaterdag weg als een "slager". Eerder noemde hij hem overigens al een "oorlogsmisdadiger" en een "moorddadige dictator".

Macron zei op de zender France 3 dat hij het als zijn taak ziet "eerst een staakt-het-vuren te realiseren en dan een volledige terugtrekking van de Russische troepen door diplomatiek overleg. Als we dat willen bereiken, kunnen we geen escalatie gebruiken in woord noch in acties. Ik zou zo'n formulering niet gebruiken omdat ik in gesprek wil blijven met president Poetin".

Macron liet weten de komende dagen vaker contact te zullen zoeken met Poetin om te praten over de situatie in Oekraïne en over initiatieven om de nog achtergebleven inwoners van de zwaar belegerde havenstad Marioepol, naar schatting 170.000 personen, een veilig heenkomen te bieden. "We willen de oorlog die Rusland is begonnen in Oekraïne beëindigen zonder escalatie. Dat is de doelstelling".