Clicky


Problemen in leveringsketen zitten herstel VDL dwars

Problemen in leveringsketen zitten herstel VDL dwars
25-03-2022 15:02 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

EINDHOVEN - Het Eindhovense industrieconcern VDL heeft afgelopen jaar veel last gehad van problemen in de leveringsketen. De fabrikant van onder meer bussen en warmtewisselaars toonde weliswaar herstel ten opzichte van het eerste coronajaar, maar slaagde er niet om met zijn resultaten weer terug te komen op het niveau van voor de coronacrisis. Ook zijn de vooruitzichten nog erg onzeker als gevolg van bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne.

"We hebben met name door beperkte verkrijgbaarheid van materialen en prijsschommelingen te maken gehad met onevenwichtige toeleveringsketens", zegt president-directeur Willem van der Leegte in een verklaring. Al met al is hij niet ontevreden over het behaalde resultaat, te meer omdat VDL in het najaar ook nog een cyberaanval voor de kiezen heeft gekregen waardoor bijna een maand offline gewerkt moest worden.

Alles bij elkaar kwam de omzet uit op bijna 5 miljard euro. Dat is 6 procent meer dan in 2020. Daarbij groeide de nettowinst van 97 miljoen naar 145 miljoen euro. Ook is de orderportefeuille met zo'n 30 procent aangedikt. Onder normale omstandigheden zou die laatste groei zich dit jaar moeten vertalen in verdere omzetstijging. Maar VDL benadrukt dat het momenteel te maken heeft met onzekerheden als gevolg van "disruptieve, externe factoren op het wereldtoneel".

Verstoring

Het was al bekend dat de leveringsketens van tal van bedrijven vorig jaar ernstig verstoord waren. Dat komt onder meer door de soms strenge lockdownmaatregelen in bijvoorbeeld Azië, waardoor fabrieken daar tijdelijk moesten sluiten. Dat werd ook hier gevoeld. Van der Leegte geeft aan dat zijn onderneming tot en met het derde kwartaal van vorig jaar ook nog voor tientallen miljoenen euro's NOW-steun heeft aangevraagd om de salarissen van de werknemers te kunnen doorbetalen.

VDL is ook het moederbedrijf van autofabriek VDL Nedcar. Door een wereldwijd tekort aan elektronische componenten heeft de fabriek in het Limburgse Born in 2021 maar liefst 48 dagen niet kunnen produceren. In de eerste twee maanden van dit jaar zijn ook al 18 productiedagen verloren vanwege dezelfde problematiek. Door verstoringen in de toeleveringsketen als gevolg van de oorlog in Oekraïne ligt de productie bij VDL Nedcar momenteel eveneens stil. Voorbereidingen zijn getroffen om de productie komende maandag weer te hervatten.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • J.Roeland
    VDL


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats