Clicky

 
Transport Online - Veiligheidsregio overweegt tijdelijke sluiting opvang in Ter Apel

Veiligheidsregio overweegt tijdelijke sluiting opvang in Ter Apel

Veiligheidsregio overweegt tijdelijke sluiting opvang in Ter Apel
25-03-2022 14:16 | Binnenland | auteur ANP

TER APEL - De Veiligheidsregio Groningen overweegt het aanmeldcentrum in Ter Apel tijdelijk te sluiten. Nieuwe asielzoekers kunnen daar dan voor bepaalde tijd niet meer terecht. Dat bevestigt de woordvoerder van Koen Schuiling, de voorzitter van Veiligheidsregio Groningen, na berichtgeving door RTV Noord.

"Het is daar overvol. Dat weten we al heel lang en het is aan de veiligheidsregio in de gaten te houden welke risico's daarmee zijn gemoeid", aldus de woordvoerder. Daarbij wordt gekeken naar gezondheid, brandveiligheid en sociale veiligheid. Al die aspecten komen "in het gedrang en daardoor vrezen we nu voor serieuze incidenten, waardoor sluiting een scenario zou kunnen zijn".

Ter Apel heeft capaciteit voor 250 mensen, terwijl er volgens de laatste informatie van de woordvoerder meer dan zevenhonderd mensen in de paviljoens zitten voor nachtopvang. Het gaat om 'reguliere' asielzoekers en om een beperkt aantal uit Oekraïne.

De gezondheid in het aanmeldcentrum staat onder druk. Zo werd vorig jaar na inspectie al geconcludeerd dat er risico is op verspreiding van ziektes, en ook de hygiëne is niet op orde gezien het grote aantal mensen en de beperkte sanitaire voorzieningen, aldus de woordvoerder. "Daarnaast komen er ook zaken als diefstallen voor." Veel mensen met verschillende achtergronden die zonder privacy bovenop elkaar zitten, vormen eveneens een risico voor de sociale veiligheid.

De komende dagen wordt de situatie in Ter Apel en hoe vol het daar is, nauwgezet in de gaten gehouden. Ook is er intensief contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Rijk, zegt de woordvoerder. "We hebben op hele korte termijn 1500 plekken nodig om verlichting te brengen. Als dat niet lukt en er de komende dagen er een zeer hoge instroom van asielzoekers is, dan is dit scenario reëel. Dan is het risico te groot om nog nieuwe mensen aan te nemen."

Het COA zegt dat "de veiligheidsregio doet wat nodig is om een veilige situatie te garanderen", aldus een woordvoerster. "Dat is voor het COA ook van groot belang, dat de veiligheidsregio daarbij alle opties overweegt is logisch."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden