Clicky

 
Transport Online - Groep Spaanse vrachtwagenchauffeurs blijft staken na afwijzing steunpakket

Groep Spaanse vrachtwagenchauffeurs blijft staken na afwijzing steunpakket

Groep Spaanse vrachtwagenchauffeurs blijft staken na afwijzing steunpakket
25-03-2022 12:25 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MADRID - Een groep vrachtwagenchauffeurs in Spanje heeft vrijdag het aanbod van de Spaanse regering om het steunpakket te verdubbelen afgewezen en zet de staking voort. Spaanse truckers voeren al sinds twaalf dagen actie vanwege de opgelopen brandstofprijzen en blokkeren wegen en distributiecentra. Bedrijven als Heineken, Danone en Volkswagen hebben daardoor problemen om grondstoffen en onderdelen geleverd te krijgen.

Ook de bevoorrading van winkels loopt gevaar. Retailers hebben er bij consumenten op aangedrongen niet in paniek te raken en te gaan hamsteren, en benadrukten dat de voedselvoorziening gegarandeerd is, hoewel er wel tekorten zijn aan sommige goederen.

De voorgestelde maatregelen van de Spaanse overheid, waaronder een korting van 0,20 euro per liter brandstof en een bonus van 1200 euro, zullen de regering ongeveer 1 miljard euro kosten. Dat is twee keer zoveel als een eerder pakket dat deze week werd onthuld, zei de Spaanse minister van Transport Raquel Sánchez.

Bewust

De korting op de brandstofprijzen, waarvan een kwart wordt betaald door oliemaatschappijen, zal ook gelden voor andere transportbedrijven. Ook chauffeurs van bussen, lichte vrachtwagens, ambulances en taxi's krijgen bonussen, al zijn die wel lager dan die voor de vrachtwagenchauffeurs.

"We zijn ons altijd bewust geweest van de ontberingen waarmee de transportindustrie, net als andere sectoren, wordt geconfronteerd als gevolg van de energiecrisis die wordt verergerd door de Russische agressie tegen Oekraïne", aldus de minister.

Niet gek

Binnen enkele uren had de groep vrachtwagenchauffeurs die op 14 maart de staking lanceerde, het voorstel echter verworpen en begonnen demonstranten te voet La Castellana, een van de belangrijkste verkeersaders van Madrid, te blokkeren. "We zullen de staking niet afblazen", zei de groep in een verklaring op Facebook. "Je houdt ons niet voor de gek."

Echter, drie transportverenigingen die zich vorige week bij de staking aansloten nadat ze het eerste overheidsaanbod onvoldoende hadden gevonden, steunden het nieuwe voorstel wel. De minister van Transport verklaarde open te staan voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van de groep truckers die geen deel uitmaakten van de onderhandelingen van donderdag.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions