Clicky


Loon werknemers houtverwerkende industrie stijgt in 2 jaar maximaal 8,5 procent

Loon werknemers houtverwerkende industrie stijgt in 2 jaar maximaal 8,5 procent
25-03-2022 11:52 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - De FNV heeft een onderhandelaarsakkoord gesloten voor de 5200 werknemers in de houtverwerkende industrie. FNV-leden kunnen tot 8 april hun stem uitbrengen over het resultaat. De meeste medewerkers krijgen er tot maximaal 8,5 procent loon bij. Peter Ansems, bestuurder FNV Bouwen en Wonen: "De loonsverhoging kan voor de laagste loonschalen in 2 jaar oplopen naar 8,5 procent. Bij de hoogste schalen is de loonstijging ongeveer 5,5 procent."

De nieuwe cao heeft een looptijd van 2 jaar: van 1 april 2022 tot 1 april 2024. Op 1 juni 2022 krijgen de medewerkers de eerste loonopslag van 1,25 procent en 50 euro bruto per maand erbij. Op 1 juni 2023 volgt er nog eens dezelfde verhoging. De cao is volledig van toepassing voor alle werknemers met een jaarsalaris tot en met 40.000 euro. Komende 2 jaar gaat er bovendien een werkgroep met deskundigen aan de slag om een nieuw loon- en functiegebouw te maken voor de houtverwerkende industrie.

Verbetering vergoedingen toeslagen

Voor de  aanschaf van kleding, gereedschappen, EHBO en meer is nu een automatische indexatie afgesproken (CPI index). Ansems: "We hoeven nu dus niet meer elke cao te onderhandelen over de vergoedingen die nodig zijn om het werk te kunnen doen. Elk jaar wordt de hoogte van de vergoeding aan de inflatie aangepast."

Reiskostenvergoeding

Ook de bedragen voor reiskostenvergoedingen worden per 1 juni, vanaf 10 km enkele reis, verhoogd met 10 euro. Ansems: "Iedereen die met eigen vervoer naar het werk moet reizen , schiet er met deze benzine- en dieselprijzen bij in. We hebben hierover ook afspraken kunnen maken met de werkgevers. Die verhoging is mooi om een flink deel van die stijgende kosten te kunnen opvangen."

Duurzame inzetbaarheid en scholing

Er loopt een subsidieaanvraag voor Duurzame inzetbaarheid. Hiervoor is een activiteitenplan ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In het activiteitenplan is ook een onderzoek opgenomen naar de mogelijkheden om eerder te kunnen stoppen met werken en daarvoor komende twee jaar samen met werkgevers een zwaarwerkregeling op te tuigen. Verder starten komende 2 jaar een aantal pilots  op het gebied van scholing.