Clicky

 
Transport Online - Controles op illegaal overbrengen van afval in Limburg

Controles op illegaal overbrengen van afval in Limburg

Controles op illegaal overbrengen van afval in Limburg
24-03-2022 12:11 | Controles | auteur Redactie

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft woensdag 23 maart 2022 samen met de politie, medewerkers van het bevoegd gezag uit Keulen en Düsseldorf en de regionale uitvoeringsdienst Zuid-Limburg (RUD) gezamenlijk controles uitgevoerd op afvaltransporten aan de A76/ A4 bij de grensovergang Vetschau in Limburg.

In totaal zijn 24 voertuigen gecontroleerd; 20 procent van deze transporten was in overtreding. Ook waren er acht controles bij afvalverwerkingsbedrijven in de omliggende regio. Dat leverde 6 keer een bestuursrechtelijk optreden op en twee keer een strafrechtelijk proces-verbaal. De ILT gaat drie bedrijven nader onderzoeken.

Doel van de actiedag was om afvalverwerkingsbedrijven in het zuiden van het land beter in beeld te krijgen, hen te informeren over actuele wet- en regelgeving en om het illegaal overbrengen van afval van en naar het buitenland tegen te gaan. Belangrijk bij dit soort controles is om milieucriminaliteit op afvalgebied en de daaruit voortvloeiende schade voor mens en milieu te voorkomen.

ILT-inspecteur Ilse Thoer: “We zien vandaag dat voornamelijk papier en metaal de Limburgse grens overgaat richting Duitsland. Aan de hand van de gegevens die we vandaag hebben verzameld, kunnen we achterhalen waarom dat het geval is. Het was de eerste keer dat verschillende disciplines vanuit de ILT, zoals bodem, afval logistiek, afval circulair, het meet- en monsternameteam en aerosensing samen met externe partners als de politie, RUD en Duitse partners gezamenlijk controles uitvoerden.”

Collega Koos Kasemir, ook inspecteur bij de ILT, vult aan: “Het is tevoren nooit helemaal duidelijk wat we tegenkomen en of zo’n actiedag met andere instanties tot een vruchtbare samenwerking leidt. Over vandaag kunnen we duidelijk zijn: deze werkwijze heeft een efficiënte en effectieve aanpak opgeleverd. De ILT wil in de toekomst samen met de netwerkpartners afvalbedrijven blijven controleren.”

Circulair

De ILT ziet erop toe dat afvalstoffen op de juiste manier worden ingezameld, verwerkt en vervoerd. De circulaire verwerking is gericht op het voorkomen van milieuschade voor mens en milieu en op de nuttige toepassing van afval. Bij nuttige toepassing ligt de nadruk op het hergebruik van materialen en producten en op de optimalisatie van afvalbeheer. Het transport moet veilig en correct georganiseerd worden. Bij de uit- of invoer van afval gelden de Europese voorschriften voor het vervoer van afval. Deze voorschriften staan beschreven in de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen (EVOA).

Kasemir: “Tijdens een controle bij een afvalverwerkingsbedrijf stuitten we op gevaarlijk afval in een vrachtwagen. Bij de controle bleek dat het afval niet goed verpakt was. Dat is volgens de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg (ADR) wel noodzakelijk. Het ging dus niet om een EVOA-overtreding, maar sommige voertuigen moeten speciaal worden gekeurd voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en dat was hier niet het geval. De vrachtwagen is gelijk op last van de ILT helemaal gereinigd en daarna pas vertrokken met de lading gevaarlijk afval.”

Thoer vult aan: “Nieuwe controles met deze partners worden nu gepland. De wens om hier een vervolg aan te geven is heel groot. Dus dat gaan we zeker doen.”

Foto's

  • J.Roeland
    Renewi
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden