Clicky


Transportwerkgevers houden last van tekort aan personeel

Transportwerkgevers houden last van tekort aan personeel
24-03-2022 10:01 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

ZOETERMEER - De arbeidsmarkt in de sector kampt met een tekort aan personeel. Dat zegt 46 procent van de ondernemers in het beroepsgoederenvervoer over de weg en 30 procent van de logistiek dienstverleners begin 2022. Het aantal openstaande vacatures is hoog en de pensioenuitstroom neemt verder toe. Het aantal faillissementen blijft op een laag niveau. Ondernemers zijn positief over het economisch klimaat en verwachten een toename van hun personeelsbestand. Dit blijkt uit de meest recente Sectormonitor transport en logistiek.

In de Sectormonitor worden per kwartaal arbeidsmarktontwikkelingen gemonitord van werknemers en werkgevers die zijn aangesloten bij SOOB/Pensioenfonds Vervoer. De cijfers gaan naast het onderzochte kwartaal, ook deels over het lopende kwartaal, om goed aan te sluiten bij de actuele ontwikkelingen. De Sectormonitor komt tot stand in opdracht van de sociale partners TLN, VVT, FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen. De uitvoering is in handen van Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en is mogelijk dankzij SOOB.

STL: “Uit de Sectormonitor blijkt dat er in het vierde kwartaal van 2021 een omzetgroei was in het beroepsgoederenwegvervoer van +12,9 procent en van +29,2 procent in de logistieke dienstverlening ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. In heel 2021 groeide de omzet in het goederenwegvervoer met 11,5 procent ten opzichte van 2020. In 2020 had de branche last van coronamaatregelen en was er sprake van omzetverlies. De omzet lag vanaf het 2e kwartaal van 2021 boven het niveau van voor de maatregelen. Transportondernemers zijn per saldo positief over het economisch klimaat en de personeelssterkte: er zijn (begin 2022) meer ondernemers die de komende 3 maanden een uitbreiding van hun personeelsbestand verwachten (29 procent) dan ondernemers die een afname verwachten (5,1 procent). De gegevens over de verwachtingen van ondernemers zijn verzameld vóór 25 januari (toen de coronamaatregelen werden versoepeld).”