Clicky


Boze werknemers bij farmaceut Aspen dreigen met staking

Boze werknemers bij farmaceut Aspen dreigen met staking
22-03-2022 17:10 | Binnenland | auteur Redactie

OSS - Farmaceut Aspen in Oss moet rekening houden met stakingen. De werknemers zijn erg ontevreden over de loonsverhoging die het bedrijf hen wil geven in de nieuwe cao. Een ultimatum van de FNV loopt donderdag 24 maart af om 13.00 uur.

"De mensen zijn teleurgesteld en boos", zegt Paul Smink, bestuurder van FNV Procesindustrie. "Zij verdienen een cao met een salaris dat past bij de prijzen die overal de lucht inschieten. We hebben gevraagd wat zij nu willen en een zeer grote meerderheid is klaar voor acties."

De FNV eist in het ultimatum een cao van een jaar (vanaf 1 juli 2021). Daarin moet er 5 procent loon bij komen. Aspen biedt slechts twee procent inflatiecorrectie en 0,5 procent loonruimte voor doorgroei in de schalen. Smink: "Dat is veel te weinig, daar kom je met de stijging van alle prijzen amper van rond."

Ook vragen de medewerkers een ander salarissysteem, waarin zij echt hun eindsalaris kunnen halen. Verder willen zij een eerlijkere bonusregeling. Mensen met een hoger loon krijgen nu een hoger uitkeringspercentage.

Het afgelopen halfjaar heeft de vakbond meerdere keren onderhandeld met Aspen. Daaruit is twee keer een onderhandelingsresultaat gekomen. Beide zijn afgeschoten door de leden van de FNV. De directie heeft laten weten dat ze niet verder wil onderhandelen, omdat de leden van CNV Vakmensen wel hebben ingestemd met de cao-voorstellen.

Smink: "Onze leden willen gewoon een eerlijke cao. Die krijgen ze niet met wat er nu ligt. Daarover zijn ze heel duidelijk geweest."

Bij Aspen in Oss werken zo’n negenhonderd mensen. Zij produceren grondstoffen voor medicijnen. Het bedrijf is onderdeel van de Zuid-Afrikaanse Aspen Pharma Group.