Clicky


President Oekraïne: we buigen niet voor Russisch ultimatum

President Oekraïne: we buigen niet voor Russisch ultimatum
21-03-2022 20:19 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

KIEV - De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat Oekraïne nooit zal buigen voor Russische ultimatums om de oorlog te beëindigen. "We zouden eerst allemaal vernietigd moeten worden. Dan wordt een ultimatum automatisch vervuld", maakte hij duidelijk.

Moskou verwacht de overgave van steden als Kiev, Marioepol of Charkov. Maar die zullen een Russische bezetting niet accepteren, zei Zelenski in een interview tegen Oekraïense media. De Russen verwachten dat Oekraïne gehoor geeft aan een ultimatum. "Volg het. Dan beëindigen we de oorlog", aldus de president over hoe de Russen redeneren. Maar "Oekraïne kan het ultimatum niet vervullen. Het kan geen enkel ultimatum van Rusland accepteren."

En als er met Rusland compromissen worden gesloten, dan zullen die voor goedkeuring in een referendum worden voorgelegd aan de Oekraïense bevolking, aldus Zelenski verder. Hij zei echter niet welke compromissen denkbaar zijn.

De Oekraïners lieten het Russische ultimatum voor opgave van de zuidelijke havenstad Marioepol al verstrijken. Ze hadden maandagochtend vroeg de wapens moeten laten zwijgen.