Clicky


FNV: Voorkom misstanden bij entree arbeidsmarkt door Oekraïners

FNV: Voorkom misstanden bij entree arbeidsmarkt door Oekraïners
21-03-2022 19:27 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid is voornemens om Oekraïners per 1 april toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt te geven. De FNV wil dat deze vluchtelingen beschermd worden tegen misstanden waar veel arbeidsmigranten op dit moment al mee te maken hebben.

Rapport Roemer snel uitvoeren

Petra Bolster, dagelijks bestuurslid FNV: "Dit is een uitgelezen moment om de concrete verbeteringsvoorstellen uit het rapport Roemer, over de misstanden bij arbeidsmigranten, in te voeren. Een deel van de uitvoering is al ter hand genomen, maar voor verschillende zaken zijn wetswijzigingen nodig die nog wel 2 jaar in beslag kunnen nemen. Versnel nu met een aantal noodmaatregelen de invoering, zodat de Oekraïense vluchtelingen en de al in Nederland werkende arbeidsmigranten minder kans hebben in uitbuitingssituaties terecht te komen."

Bolster vervolgt: "Met de toestroom van vluchtelingen is het zaak de opvang in de Nederlandse samenleving goed te regelen. Er moet onderdak geregeld worden, de vluchtelingen moeten de tijd krijgen om tot rust te komen en het is belangrijk dat kinderen naar school kunnen gaan en ouders mogelijk aan het werk. Daarbij moeten we ervoor zorgen dat ze de respectvolle behandeling die zij nu krijgen als vluchteling ook houden op het moment dat zij de arbeidsmarkt betreden. Want dat is geen vanzelfsprekendheid als je ziet hoe arbeidsmigranten in Nederland nog steeds als tweederangsburgers behandeld worden."

Goedkope arbeidskrachten

Te vaak worden arbeidsmigranten in Nederland slechts gezien als goedkope arbeidskrachten. Bolster: "Betrouwbare informatievoorziening rondom wonen en werken in Nederland zijn belangrijk om misbruik tegen te gaan. Veel arbeidsmigranten kennen de taal en hun rechten niet en zijn daarom extra kwetsbaar. We moeten voorkomen dat er busjes bij opvanglocaties komen om mensen naar werklocaties te brengen om hen als goedkope arbeidskrachten in te zetten. Er moet gekeken worden naar opleidingsniveau en werkervaring. Iedereen heeft recht op goede arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden, arbeidsverhoudingen en arbeidsinhoud."

Gevaar van mensenhandel

De FNV wijst ook op de risico’s van het ontstaan van mensenhandel. Bolster: "Arbeidsmigranten zijn kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting. Dat zal voor deze groep nog meer gelden, daar zij traumatische ervaringen hebben en onderdak en de meest basale levensbehoeften nodig hebben."