Clicky


Oekraïne: evacuaties op acht plaatsen, maar niet Marioepol

Oekraïne: evacuaties op acht plaatsen, maar niet Marioepol
21-03-2022 12:05 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

KIEV - Op acht plaatsen zullen maandag Oekraïense burgers belegerde steden kunnen verlaten. Daarover zijn afspraken gemaakt, zegt de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek. Waar de evacuaties daadwerkelijk zullen slagen, is nog niet bekend, en over een veilige uittocht van inwoners van de zuidoostelijke havenstad Marioepol is niets afgesproken.

Pogingen om Marioepol te bereiken met hulpgoederen lopen nog steeds op niets uit, zei Veresjtsjoek. Rusland riep zondag de Oekraïense troepen op om hun wapens neer te leggen in de stad, maar Oekraïne is dat niet van plan, reageerde de vicepremier.

Er wordt al wekenlang om Marioepol gestreden. Het lukte eerder wel om afspraken te maken over vluchtroutes voor burgers. Op zondag werden er bijna 4000 mensen uit de havenstad geëvacueerd. Maandag moet er wel een gelegenheid komen voor burgers om van de rand van Marioepol naar het noordwesten, naar de stad Zaporizja, te ontkomen. Er komt volgens het plan ook weer een veilige vluchtroute van de omgeving van Kiev naar de hoofdstad toe.

De Oekraïense autoriteiten willen ook een menselijke corridor uit twee vlak bij elkaar gelegen plaatsen circa 100 kilometer ten noorden van Donetsk, Lisitsjansk en Sjeverodonetsk. Deze vluchtroute leidt naar het 45 kilometer zuidwestelijker gelegen Bachmoet.