Clicky

 
Transport Online - Bijna 40 jaar Piet Paulusma: nooit meer 'oant moarn'

Bijna 40 jaar Piet Paulusma: nooit meer 'oant moarn'

Bijna 40 jaar Piet Paulusma: nooit meer 'oant moarn'
20-03-2022 19:13 | Binnenland | auteur ANP

HARLINGEN - Nooit meer "oant moarn", oftewel "tot morgen", aan het eind van het weerbericht. Zo'n 37 jaar lang sloot Piet Paulusma zijn weerberichten op Omrop Fryslân, SBS en Omroep MAX af met de gevleugelde Friese uitspraak. Zondag overleed hij op 65-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Leeuwarden aan de gevolgen van kanker.

Piet Paulusma begon zijn carrière als weerman in 1985 bij Omrop Fyslân, maar zijn grote doorbraak kreeg de weerman in 1997, bij het presenteren van de Elfstedentocht. Daar komt dan ook zijn befaamde afsluiting "oant moarn" vandaan. Ook werd Paulusma enorm populair met zijn programma Piets Weerbericht bij SBS6, dat hij vanaf 1996 maakte. Iedere dag stond de weerman op een andere plek in Nederland, waar hij de televisiekijker het weer van morgen bracht, vergezeld door bewoners of bezoekers van de desbetreffende locatie. In eerste instantie was het programma onderdeel van Hart van Nederland, maar vanwege de groeiende populariteit werd Piets Weerbericht een op zichzelf staand programma.

Na 23 jaar werd in 2019 het contract tussen Paulusma en SBS niet verlengd. SBS vond het tijd voor "iets nieuws", waarop Paulusma de overstap naar Omroep MAX maakte. Daar verzorgde hij het weer voor onder meer Tijd voor Max en op NPO Radio 5. Ook schreef hij weerberichten voor verscheidene Friese kranten, MAX Magazine en zijn eigen website.

Echtscheiding

Het succes kostte Paulusma ook wat. In een interview met het AD vertelde Paulusma dat zijn werk er mede voor zorgde dat zijn huwelijk geen stand hield. "In elk interview wordt gevraagd naar mijn echtscheiding. Altijd in negatieve zin. Nooit eens: wat doen jullie het goed", zei hij in 2016 tegen het AD. Toch hielden hij en Joke altijd goed contact. "De zon heeft het gewonnen van de stormen", noemde hij het.

In januari werd Paulusma nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de Statenzaal van het provinciehuis in Leeuwarden werd de onderscheiding door zijn tweelingbroer Lume opgespeld in het bijzijn van commissaris van de Koning Arno Brok. De weerman werd onderscheiden voor zijn grote inzet voor Friesland en het werk voor talloze goededoelenorganisaties. Hij dacht dat hij voor een lezing kwam en was totaal verrast. Paulusma droeg een warme wollen trui en een dikke sjaal toen hij zijn lintje kreeg opgespeld.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions