Clicky


Chinese president Xi Jinpin noemt oorlog in Oekraïne nadelig voor iedereen

Chinese president Xi Jinpin noemt oorlog in Oekraïne nadelig voor iedereen
18-03-2022 16:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

BEIJING/WASHINGTON - De Chinese president Xi Jinping heeft in een telefoongesprek met Joe Biden gezegd dat een conflict zoals de oorlog in Oekraïne nadelig is voor alle betrokken partijen. Vrede en veiligheid zijn volgens de Chinese leider belangrijk voor de internationale gemeenschap. "De crisis in Oekraïne is iets dat we niet willen zien."

Het telefoongesprek duurde bijna twee uur. Xi zei ook tegen Biden dat de onderlinge relatie niet kan uitmonden in een confrontatie en dat de landen er samen alles aan moeten doen om de verhoudingen weer op "het juiste pad" te krijgen. De sfeer tussen de landen is al langere tijd gespannen, onder meer door de Chinese weigering het Russische militaire ingrijpen fel te veroordelen en door de Chinese wens om Taiwan in te lijven. De VS steunen juist Oekraïne en willen dat Taiwan een onafhankelijk democratisch bestuurd land blijft.

Volgens Xi moeten de VS en China er alles aan doen om wereldvrede te bewerkstelligen. Volgens Chinese staatsmedia hield hij Biden voor dat de topprioriteiten nu het voorzetten van onderhandelingen zijn, het vermijden van slachtoffers, het voorkomen van een humanitaire crisis, het overeenkomen van een wapenstilstand en het "zo snel mogelijk eindigen" van de oorlog.

Daarin ziet Xi ook een rol voor de NAVO. Die moet volgens hem met Rusland in gesprek gaan om "de factoren achter de Oekraïne-crisis op te lossen". Met dat laatste doelt Xi onder meer op een eventueel NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, waartegen Rusland sterk gekant is.

Xi zei volgens Chinese staatsmedia tevens tegen Biden dat zijn land bereid is om Oekraïne extra humanitaire hulp te bieden.