Clicky

 
Transport Online - Veertien jaar geëist tegen leider criminele organisatie

Veertien jaar geëist tegen leider criminele organisatie

Veertien jaar geëist tegen leider criminele organisatie
18-03-2022 14:45 | Misdaad | auteur Redactie

HAARLEM - De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft vandaag 14 jaar gevangenisstraf, een geldboete van 75.000 euro en een ontneming van 372.000 euro geëist tegen een 38-jarige man uit Hoofddorp. Het OM verdenkt de man leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige handel in verdovende middelen (cocaïne, amfetamine en methamfetamine), en met de handel in ketamine. 

Daarnaast heeft het OM tegen twee medeverdachten, een 26-jarige man uit Beverwijk en een 69-jarige man uit Voorschoten, straffen van zes en drie jaar geëist. Beide verdachten zouden, samen met de hoofdverdachte, betrokken zijn geweest bij de invoer van 400 kilo cocaïne in IJmuiden. De 69-jarige man werd in 2021 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Hierdoor komt de eis tegen hem lager uit.

De kracht, en dus ook het gevaar, van een criminele organisatie is dat de som der delen veel krachtiger is dan wanneer men als individu strafbare feiten pleegt.

De officieren van justitie ter zitting: "Dat komt in dit dossier met name tot uitdrukking in de samenvoeging van de eigen criminele netwerken, waardoor er altijd een contact te vinden is om een crimineel plan te faciliteren of een bepaald product af te nemen. Criminele organisaties werken als een vliegwiel en hebben de eigenschap te blijven voortbestaan ook nadat een of meerdere leden aangehouden of onderzocht worden door justitie, zoals in dit onderzoek daadwerkelijk is gebleken."

Bij doorzoekingen in dit omvangrijke onderzoek werd ruim 350 kilo ketamine aangetroffen met een straatwaarde van ruim acht miljoen euro - de grootste hoeveelheid ooit aangetroffen in Nederland. Ook werden ruim 100.000 euro in cash, enkele dure auto’s, twee vuurwapens en veel designer-artikelen in beslag genomen. In het onderzoek is gebruik gemaakt van chatgesprekken die gevoerd werden met cryptotelefoons van EncroChat.

Gedurende het onderzoek is bewijs verzameld voor betrokkenheid van de verdachte bij een onderschepte partij van 400 kilo cocaïne in een bedrijfsruimte in IJmuiden in februari 2019. Daarnaast wordt hij verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd (beter bekend als ‘ice’) en van een afvaldumping in Ermelo. Bij de productie werden Mexicaanse laboranten ingezet. Uit de EncroChat bleek dat een van deze Mexicanen bijna kwam te overlijden. De verdachten maakten zich echter met name druk over het verlies aan omzet dat hiervan het gevolg was.

In dit onderzoek staan in maart en april in totaal negen verdachten terecht bij de rechtbank te Haarlem. Op 4 mei zal de rechtbank uitspraak doen in alle zaken.  

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats