Clicky


Baltische staten en Bulgarije zetten Russische diplomaten uit

Baltische staten en Bulgarije zetten Russische diplomaten uit
18-03-2022 14:37 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SOFIA - De Baltische staten en Bulgarije wijzen in totaal twintig Russische diplomaten uit vanwege de oorlog in Oekraïne. Bulgarije heeft tien diplomaten aangemerkt als persona non grata, terwijl Litouwen vier diplomaten uitwijst en Estland en Letland elk drie.

De Russische diplomaten in Bulgarije hebben 72 uur de tijd gekregen om het land te verlaten vanwege activiteiten die in strijd zijn met hun diplomatieke status. Letland meldt precies dezelfde reden en zegt daarbij ook rekening te houden met de Russische agressie in Oekraïne.

Estland zegt over de diplomaten dat ze "direct en actief de veiligheid van Estland ondermijnden en propaganda verspreidden die de militaire actie van Rusland rechtvaardigde". Litouwen laat weten solidair te willen zijn met Oekraïne. De Baltische landen hebben hun actie gecoördineerd.

Eerder deze week besloot Slowakije al drie Russische diplomaten uit te wijzen. Rusland zei toen te zullen reageren op de "ongerechtvaardigde" stap. Er zal ook een reactie komen op de "vijandige" uitzetting van de diplomaten uit Bulgarije, zo heeft de Russische ambassade in Sofia gezegd.