Clicky


Gall & Gall winkels later open vanwege staking personeel

Gall & Gall winkels later open vanwege staking personeel
18-03-2022 08:50 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Gall & Gall was gewaarschuwd, maar heeft niets gedaan met de eisen van zijn medewerkers. Die willen behoud van hun koopkracht en 5 procent loon erbij in hun nieuwe cao. Ze gooien het nu over een andere boeg en komen in actie. Als eerste gaan vrijdag zo'n zeventig winkels zeker twee uur later open.

Jethro Warbroek, bestuurder FNV Handel: "Dat er winkels dichtgaan, is bijzonder; in de winkelstraat wordt vrijwel nooit gestaakt. Het is ook voor het eerst deze eeuw dat dit op zo'n grote schaal gebeurt. Deze mensen zijn ontzettend trouw en werken altijd maar door; dat deden ze ook toen door corona verder alles stil lag. Dat ze nu gaan staken geeft wel aan dat de maat vol is. Jaar in, jaar uit zijn hun lonen minder waard geworden omdat Gall & Gall weigerde om die mee te laten groeiden met de stijgende kosten voor hun huis, stroom en boodschappen. Het is mooi geweest: laat de werkgever nu maar eens de rekening voor de inflatie betalen."

Het begin van een reeks acties

Alexander van Stokkum, winkelmanager Gall & Gall en lid van de ondernemingsraad: "Het is nog geen drooglegging van het land, maar voor ons wel het begin van een reeks acties. Wij gaan net zo lang door tot Gall & Gall ons wil betalen wat wij verdienen."

Vijf procent en meegroeien met inflatie

Gall & Gall heeft donderdagavond een ultimatum van de FNV laten verlopen. Daarin eiste de vakbond een cao van een jaar (vanaf 1 januari 2022) met 5% loon erbij. Ook moeten de salarissen vanaf 1 oktober meegroeien met de inflatie. Verder wil de vakbond dat iedereen een coronabonus krijgt van € 500 netto en dat de zaterdagtoeslag blijft bestaan.

Slijter wil toeslagen afschaffen

Het slijtersbedrijf blijft bij zijn loonbod van 3,25 procent voor dit jaar. Daarnaast wil het alle toeslagen afschaffen, behalve die voor het werken op zondag.

Onrust in de winkelstraat

Het is op steeds meer plekken onrustig in de winkelstraat. Medewerkers van winkels en distributiecentra (DC’s) komen in actie, omdat ze te weinig verdienen en werken onder slechte omstandigheden. Zo zijn er naast de staking bij Gall & Gall acties in het DC van Hennis & Mauritz (H&M) en trekken mensen van Primark aan de bel, nu de keten personeel wil dumpen. Bij Holland & Barrett dwongen werknemers van het DC deze week 3,5 procent extra loon af, onder druk van acties.

Zo'n 500 winkels

Gall & Gall is een dochteronderneming van Ahold Delhaize. Er werken zo'n 1.800 mensen in circa 500 winkels, waarvan 300 eigen winkels en de rest franchise.