Clicky

 
Transport Online - ACM beboet Verenigde Nederlandse Apotheken voor niet-melden van overname vier apotheken

ACM beboet Verenigde Nederlandse Apotheken voor niet-melden van overname vier apotheken

ACM beboet Verenigde Nederlandse Apotheken voor niet-melden van overname vier apotheken
17-03-2022 16:25 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De Stichting Verenigde Nederlandse Apotheken (VNA) krijgt een boete van 350.000 euro omdat ze de overname van vier apotheken niet op tijd heeft gemeld. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

Martijn Snoep bestuursvoorzitter van de ACM: “Als bedrijven willen samengaan, toetsen wij vooraf of er nog voldoende concurrentie overblijft. Als bedrijven hun plannen niet melden, kunnen we die niet beoordelen. Onze toets is essentieel om te voorkomen dat een bedrijf te machtig wordt. We moeten er daarom op kunnen vertrouwen dat bedrijven fusies en overnames die de omzetdrempels halen, altijd melden. Als partijen dat niet doen, treden we streng op.”

Wat is er aan de hand?

VNA heeft op 1 juli 2019 vier apotheken in Tilburg overgenomen. Die overname had vooraf gemeld moeten worden bij de ACM. De gezamenlijke omzet van deze apotheken lag namelijk boven de omzetgrens voor fusie- en overnamemeldingen in de zorgsector.

VNA was van plan om de vier apotheken te kopen en binnen een jaar daarna een onderdeel van een apotheek door te verkopen. De doorverkoop was echter niet juridisch bindend vastgelegd en heeft ook niet plaatsgevonden. Vanwege de onzekerheid over de doorverkoop had VNA de omzet van het onderdeel dat ze wilde afstoten, mee moeten tellen bij de omzet van de vier apotheken. Daardoor werden de omzetdrempels gehaald en had ze de overname moeten melden.

VNA erkent dat deze overname gemeld had moeten worden en heeft volledig meegewerkt aan het ACM-onderzoek naar deze overtreding. Daarbij werkte ze ook mee aan een vereenvoudigde afhandeling. Daarom is de boete verlaagd.

Overname alsnog beoordeeld

VNA heeft de overname van de vier apotheken eind 2021 alsnog bij de ACM gemeld. De ACM heeft deze overname beoordeeld en geconcludeerd dat er voldoende concurrentie overblijft.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden