Clicky


Opnieuw overtredingen bij verkoop tabak aan jongeren

Opnieuw overtredingen bij verkoop tabak aan jongeren
17-03-2022 16:13 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Jongeren onder de 18 jaar komen nog te makkelijk aan tabak. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar aanleiding van inspecties in 2021. Vooral kleine supermarkten en cafetaria’s verkochten nog regelmatig sigaretten aan jongeren. De boetes voor verkoop van rookwaren aan minderjarigen variëren van 1.360 tot 9.000 euro.

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken mogen er geen tabaksproducten, dampwaren en kruidenrookproducten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. De NVWA ziet er op toe dat ondernemers zich aan deze regels houden. Zo draagt de NVWA bij aan een rookvrije generatie in 2040.

Controles NVWA

De NVWA maakt sinds 2020 bij de leeftijdsgrenscontroles gebruik van 17-jarige testkopers die in opdracht van een inspecteur van de NVWA tabak proberen te kopen. Deze testkoopmethode is effectief. In 2021 is 617 van in totaal 1635 testkoopinspecties inspecties een overtreding geconstateerd. Ook bij 69 andere controles constateerden inspecteurs dat verkopers zich niet aan de leeftijdsgrens hielden. De NVWA heeft aan alle overtreders een bestuurlijke boete opgelegd.

Ook is de tabaksverkoop bij een supermarktketen en een aantal buurtsupermarkten en tankstations tijdelijk stilgelegd. Als een bedrijf in een periode van 12 maanden, drie keer de regels heeft overtreden door rookwaren te verstrekken aan een minderjarige, wordt deze zogenoemde 3-strikes-out maatregel opgelegd.

Maatregelen overheid

Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Met het Nationaal Preventieakkoord wil de Rijksoverheid samen met andere organisatie toe naar een rookvrije generatie in 2040. In de Tabaks- en rookwarenwet staat de wet- en regelgeving omschreven. De NVWA houdt toezicht op de naleving van deze regels, zoals het rookverbod, het verbod op verkoop aan minderjarigen, het reclameverbod voor rookwaren en de verplichte neutrale verpakkingen.

Toezicht NVWA

De NVWA controleert risicogericht, onder andere naar aanleiding van meldingen. De NVWA treedt op tegen bedrijven die de regels overtreden conform het Specifiek interventiebeleid tabak en rookwaren. Afhankelijk van de ernst van de overtreding, legt de NVWA een schriftelijke waarschuwing of een bestuurlijke boete op.

Als consumenten constateren dat (online) winkels de regels overtreden, dan kunnen zij een melding doen bij de NVWA. Mede op basis van deze meldingen voert de NVWA dan gerichte inspecties uit.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats