Clicky

 
Transport Online - Norit krijgt nog twee dagen om acties te voorkomen

Norit krijgt nog twee dagen om acties te voorkomen

Norit krijgt nog twee dagen om acties te voorkomen
17-03-2022 10:02 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Chemiebedrijf Norit kan de borst natmaken. Het krijgt van zijn werknemers nog twee dagen om tegemoet te komen aan hun eisen voor een nieuwe cao. Doet het dat niet dan gaan zij actievoeren. Een ultimatum dat de FNV woensdag heeft gestuurd loopt vrijdag 18 maart om 16.00 uur af.

"De mensen hier zijn erg teleurgesteld en daarom zullen veel van hen in actie komen", zegt Karin Boelens-Spiegels, bestuurder van FNV Procesindustrie. "Een goede loonsverhoging is nodig, het leven wordt voor iedereen steeds duurder, door de stijgende prijzen en hoge inflatie. Maar daar heeft Norit maling aan."

De cao bij Norit is eind vorig jaar afgelopen. Na verschillende onderhandelingsrondes heeft de directie op 21 januari een eindbod neergelegd, met daarin tweemaal 2,25 procent meer loon. Niet genoeg, vinden de werknemers, die het bod vrijwel unaniem hebben afgewezen.

Zij eisen een cao van twee jaar (vanaf 1 januari 2022) met daarin een loonsverhoging van € 100 per maand en automatische prijscompensatie. Dat betekent dat de salarissen meestijgen als de prijzen van bijvoorbeeld boodschappen of energie omhooggaan.

Boelens-Spiegels: "Het gaat goed met het bedrijf, het maakt gewoon winst en heeft zelfs geld om een park te schenken aan het dorp Klazienaveen, waar één van de fabrieken staat. Dus er kan echt meer vanaf voor de medewerkers. Sterker nog: dat moet."

Wat ook steekt, naast het magere loonbod, is de manier waarop het bedrijf zich begin deze maand heeft laten overnemen door investeerder One Equity Partners. Boelens-Spiegels: "Ze hebben niet eens het fatsoen opgebracht om éérst een cao voor de mensen af te spreken. Een klap in het gezicht."

In het ultimatum eist de FNV verder goede afspraken waarmee mensen gezond hun pensioen kunnen halen. Denk aan minder werken in ploegendiensten voor oudere werknemers en drie jaar voor je AOW kunnen stoppen.

Bij Norit Nederland B.V. (tot voor kort Cabot Norit) werken zo’n 250 mensen op locaties in Amersfoort, Klazienaveen en Zaandam. Het bedrijf produceert actieve kool dat wordt gebruikt voor onder andere het zuiveren van water, lucht, eten en drinken. Norit is ook bekend van de zwarte diarreepilletjes.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions