Clicky

 
Transport Online - Poetin: Rusland doorstaat 'economische blitzkrieg'

Poetin: Rusland doorstaat 'economische blitzkrieg'

Poetin: Rusland doorstaat 'economische blitzkrieg'
16-03-2022 17:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MOSKOU - Rusland heeft een "economische blitzkrieg" van internationale sancties vanwege de oorlog in Oekraïne overleefd. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin. Hij waarschuwde daarbij wel dat het land te maken krijgt met een oplopende werkloosheid en inflatie nu het land zich aan de nieuwe realiteit aanpast.

De nieuwe situatie zullen volgens Poetin "diepgaande structurele veranderingen" in de Russische economie vereisen. "En ik zal het niet verhullen, ze zullen niet gemakkelijk zijn", vertelde hij de regering in een videoconferentie.

Hij gaf ambtenaren de opdracht de sociale uitkeringen, waaronder de pensioenen, te verhogen en de lonen van het overheidspersoneel te verbeteren. Poetin erkende dat "stijgende prijzen het inkomen van de mensen ernstig aantasten". De regering heeft volgens hem voldoende middelen om de kosten te dekken zonder geld bij te drukken. Hij trad daarbij niet in detail.

Vanwege de verregaande sancties tegen Rusland verhoogde de centrale bank van het land onlangs het belangrijkste rentetarief tot 20 procent, wat ruimschoots een verdubbeling betekende. De rentestap is nodig om een ineenstorting van de roebel te voorkomen. Rusland wordt ook geconfronteerd met een exodus van buitenlandse bedrijven en investeringen als reactie op de inval in Oekraïne.

De "belangrijkste taak" van de regering is te zorgen voor voldoende aanvoer van consumptiegoederen, met name essentiële geneesmiddelen, om een stijging van de prijzen te beteugelen, zei Poetin. De consumentenuitgaven stegen na de invasie met 1 biljoen roebel (8,8 miljard euro) omdat Russen zich haastten met het inslaan van spullen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions