Clicky


Toyota ontwikkelt waterstofopslagmodule met op Toyota Mirai geïnspireerde technologie

Toyota ontwikkelt waterstofopslagmodule met op Toyota Mirai geïnspireerde technologie [+video]
16-03-2022 12:16 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

Toyota Motor Corporation kondigt een nieuwe opslagmodule voor waterstof aan. De module maakt gebruikt van meerdere waterstoftanks onder hoge druk, bekend uit de waterstofelektrische Toyota Mirai. Een conceptversie van deze opslagmodule wordt vanaf vandaag getoond op de International Hydrogen & Fuel Cell Expo in Tokio.

Toyota werkt in Japan al geruime tijd aan initiatieven om een ​​op waterstof gebaseerde samenleving te realiseren, onder meer door de verkoop van waterstofelektrische voertuigen als de eerste en tweede generatie Mirai en ook Fuel Cell-systemen. Als onderdeel hiervan is de 700 bar hogedruk waterstoftank ontwikkeld voor personenauto’s. Sindsdien heeft Toyota talrijke verzoeken gekregen van diverse logistieke sectoren (spoorwegen, scheepvaart en havenvracht) die de techniek ook willen toepassen om hiermee ook een stap te kunnen maken in de energietransitie. Het gebruik van de hogedruk waterstoftanks in deze sectoren vereist dat ze moeten voldoen aan andere veiligheidsstandaards en ze moeten uiteraard ook aangepast aan de specifieke gebruikssituatie.

Bredere toepassingen

De Japanse overheid werkt aan een reeks onderzoeken om de invoering van waterstof in Japan verder te bevorderen. Toyota staat met verschillende zakenpartners klaar om hierbij samenwerking en ondersteuning te bieden. Toyota ontwikkelde deze waterstofopslagmodule waarmee aan de veiligheidseisen wordt voldaan en waarmee de toepassingsmogelijkheden van waterstof verbreed kunnen worden.

Waterstof en racerij

Toyota is sinds vorig jaar, samen met een aantal partners, verschillende tests aan het uitvoeren voor de productie, het transport en het gebruik van waterstof tijdens de Super Taikyu-raceserie. Toyota neemt deel aan de raceserie in verschillende klassen, waaronder de ST-Q-klasse waarin conceptvoertuigen kunnen racen. Komend weekend komt de Toyota Corolla Sport H2 Concept, met een verbrandingsmotor op waterstof, weer in actie op het Japanse circuit Suzuka.

Transport

Speciaal voor dit evenement wordt getest hoe het transport werkt van grote hoeveelheden waterstof met de nieuwe waterstofopslagmodules. Een Fuel Cell truck vervoert twee modules van zestien tanks elk naar het evenement.

Meer uitvoeringen

Naast drie varianten van waterstofopslagmodules die gebruik maken van de tanks uit de Mirai, heeft Toyota ook een grotere module met tanks met een grotere inhoud ontwikkeld.