Clicky


IMF: oorlog Oekraïne kan wereldeconomie ingrijpend veranderen

IMF: oorlog Oekraïne kan wereldeconomie ingrijpend veranderen
16-03-2022 10:30 | Financieel | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De oorlog in Oekraïne kan op de langere termijn ingrijpende gevolgen gaan hebben voor de wereldeconomie. Dat zegt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zo zal de economische groei worden ondermijnd en zal de inflatie sterker stijgen door de hogere prijzen voor energie en voedsel door het conflict, aldus het IMF.

Ook worden internationale handelsstromen en toeleveringsketens verstoord en wordt het vertrouwen van ondernemers geraakt door de oorlog, met dus grotere onzekerheden voor investeerders. "De oorlog is een grote klap voor de wereldeconomie die de groei zal raken en prijzen zal verhogen", stelt het IMF. Het fonds wijst ook op het menselijk lijden en de vluchtelingenstroom door de Russische invasie van Oekraïne.

Het fonds denkt dat landen die erg afhankelijk zijn van voedselleveringen uit Rusland en Oekraïne veel last zullen krijgen van de hogere prijzen. Het gaat bijvoorbeeld om Egypte dat 80 procent van zijn graan uit Rusland en Oekraïne haalt. Maar ook andere landen in Afrika en het Midden-Oosten zijn erg afhankelijk van die importen. Dat kan dan weer leiden tot grotere sociale onrust.

Daarnaast kunnen landen in Centraal-Azië en de Kaukasus geraakt gaan worden door de harde westerse sancties die zijn opgelegd tegen Moskou, bijvoorbeeld doordat de Russische economie sterk krimpt en het betalingsverkeer en toerisme worden ontregeld.

IMF-directeur Kristalina Georgieva had eerder al gezegd dat de verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie voor dit jaar neerwaarts bijgesteld zullen moeten worden vanwege de oorlog. Het IMF komt in april met nieuwe prognoses.