Clicky

 
Transport Online - Circa 20.000 burgers ontvluchtten Marioepol

Circa 20.000 burgers ontvluchtten Marioepol

Circa 20.000 burgers ontvluchtten Marioepol
16-03-2022 10:02 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LVIV - Circa 20.000 inwoners van de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol zijn er in geslaagd in particuliere voertuigen weg te vluchten. Een topman in het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zei dit woensdag. Volgens de Oekraïense regering is er tekort aan vrijwel alles in de stad en moeten zeker 200.000 burgers er snel weg via humanitaire corridors die een veilige uittocht moeten bieden.

Marioepol aan de Zee van Azov wordt al circa twee weken belegerd door pro-Russische milities uit het oosten van Oekraïne en de Russische strijdkrachten. Die stellen dat de verdedigers niet willen dat burgers weggaan, omdat dit een grote aanval op de stad door de belegeraars makkelijker zou maken. Oekraïne stelt dat de Russen de evacuaties belemmeren.

De stad wordt onder meer verdedigd door extreemrechtse milities die in de ogen van de Oost-Oekraïense separatisten oorlogsmisdadigers zijn. In de afgescheiden pro-Russische regio is volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti een plan om een eigen 'internationaal tribunaal' op te richten om "de nationalistische Oekraïense oorlogsmisdadigers" te berechten, zoals dat na de tweede Wereldoorlog in Neurenberg met nazi's uit Duitsland is gebeurd. De internationale tribunalen in Den Haag of het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zouden partijdig en anti-Russisch zijn.

De Russische president Vladimir Poetin Oekraïne gaf afgelopen maand als reden voor het aanvallen van Oekraïne de vervolging en uitroeiing van etnische Russen in vooral het oosten van Oekraïne. Het Internationaal Hof van Justitie van de VN doet woensdagmiddag uitspraak over de rechtsgeldigheid van die genocideclaim die het Kremlin als voornaamste excuus voor de inval in Oekraïne heeft aangevoerd. De zaak voor het internationale gerechtshof in Den Haag is aangespannen door Oekraïne.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden