Clicky

 
Transport Online - President Zelenski: Oekraïne moet erkennen dat het geen lid wordt van NAVO

President Zelenski: Oekraïne moet erkennen dat het geen lid wordt van NAVO

President Zelenski: Oekraïne moet erkennen dat het geen lid wordt van NAVO
15-03-2022 16:32 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

LVIV - Oekraïne moet erkennen dat het lidmaatschap van de NAVO er niet inzit, aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het is daarom nodig dat Oekraïne zichzelf beter kan beschermen. Ook zijn veiligheidsgaranties nodig, zei hij. Volgens waarnemers lijkt Zelenski daarmee te zinspelen op een mogelijk compromis in het bloedige conflict met grote buur Rusland.

Een Oekraïense toetreding tot het westerse militaire bondgenootschap NAVO is voor het regime in Moskou onacceptabel. Het is mede de reden geweest voor de Russische invasie in Oekraïne bijna drie weken geleden. Het Kremlin wil dat Oekraïne neutraal wordt.

Oekraïne moet accepteren dat het geen lid zal worden van de door de Verenigde Staten geleide alliantie, aldus Zelenski. "Oekraïne is geen lid van de NAVO. Dat begrijpen we. We hebben jarenlang gehoord dat de deuren openstonden, maar we hebben ook gehoord dat we niet konden toetreden. Het is een waarheid en het moet erkend worden", zei Zelenski tijdens een conferentie van militaire functionarissen.

Afzonderlijke veiligheidsgaranties

Als de deur van de NAVO niet openstaat, zo zei Zelenski, "dan moeten we samenwerken met de instellingen waarmee we dat kunnen". Dat kan Oekraïne helpen en beschermen. Daarnaast moeten er afzonderlijke veiligheidsgaranties komen, vindt de president.

Het streven naar aansluiting bij de NAVO is vastgelegd in de Oekraïense grondwet. Het heeft volgens opiniepeilers de laatste jaren de steun van een royale meerderheid van de bevolking.

Keuze Oekraïne

Als Oekraïne ervan afziet, zou dat volgens hoge NAVO-diplomaten heel jammer zijn. De grote pestkop die een buurland binnenvalt, kapot schiet en dwingt om toetreding tot de NAVO op te geven krijgt dan volgens een bron tragisch genoeg gelijk. Maar de keuze is nu eenmaal aan Oekraïne zelf.

Bovendien is het nog onduidelijk of Rusland genoegen neemt met een neutraal Oekraïne, of dat het per se een marionettenregering in Kiev wil installeren, memoreert een diplomaat. En hoe een neutraal Oekraïne beschermd zou worden tegen nieuwe opdringerigheid van diezelfde grote buur.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions

Verkeersinformatie

Rijverboden