Clicky

 
Transport Online - Premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië naar Kiev

Premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië naar Kiev

Premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië naar Kiev
15-03-2022 11:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

WARSCHAU - De premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië gaan dinsdag naar Kiev voor overleg met president Volodimir Zelenski. Ze spreken in de bijna omsingelde hoofdstad ook met hun Oekraïense collega Denis Sjmihal. De reis gaat per trein en ze zijn de Pools-Oekraïense grens rond 08.00 uur gepasseerd, aldus Poolse bronnen. Het zijn de eerste regeringsleiders die de Oekraïense hoofdstad bezoeken sinds Rusland het land 24 februari is binnengevallen.

Het is niet bekendgemaakt welke route de eerste ministers nemen voor de ook in vredestijd erg lange reis.

Tot dit gezamenlijke bezoek is volgens de Poolse regering besloten na overleg met de top van de Europese Unie. De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders van de EU ingelicht op de EU-top in Versailles van afgelopen week, beaamt Michel. Maandagavond kreeg Brussel te horen dat de premiers daadwerkelijk afreizen.

Morawiecki, Janez Jansa (Slovenië) en Petr Fiala (Tsjechië) willen met het bezoek in persoon de Europese steun voor de onafhankelijkheid van Oekraïne beklemtonen. En ze bieden ook hulp aan voor de Oekraïense staat en de samenleving. Ze worden vergezeld door de Poolse politicus Jaroslaw Kaczynski, ex-premier en leider van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS).

De Tsjechische premier noemt zijn twee reisgenoten en zichzelf "vertegenwoordigers van de Europese raad" van regeringsleiders op hun missie. Brussel bevestigt dat tot dusver niet.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,081
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden