Clicky

 
Transport Online - Meer vaste contracten bij publieke omroep door nieuwe cao

Meer vaste contracten bij publieke omroep door nieuwe cao

Meer vaste contracten bij publieke omroep door nieuwe cao
15-03-2022 11:40 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Er komen meer vaste banen binnen de publieke omroep. Dat is één van de belangrijkste afspraken die is gemaakt in de nieuwe omroep cao. De FNV-leden konden zich tot maandag uitspreken over het eindbod en stemden in met een tweejarige cao.

Meer werkzekerheid was de afgelopen maanden een van de belangrijkste thema’s van de cao-onderhandelingen tussen vakbonden en omroepen. Met een verhouding van minimaal 60 procent vast personeel en maximaal 40 procent tijdelijke contracten liepen de omroepen volgens de bonden flink uit de pas. De werkzekerheid zal in de komende cao periode toenemen, meer medewerkers kunnen rekenen op een vast contract, want de verhouding tussen vast en tijdelijk verschuift naar minimaal 70 procent vast en maximaal 30procent tijdelijk. Een belangrijke verschuiving  binnen de omroepwereld.   

Buitenproportioneel

Bestuurder Andrée Ruiters van FNV Media & Cultuur: "Dat er bij de omroepen buitenproportioneel veel gewerkt wordt met tijdelijke contracten was ons al een poos een doorn in het oog. Gelukkig zagen de omroepen dat zelf ook in. We zijn daarom blij dat we in de nieuwe cao meer zekerheid voor onze leden hebben kunnen afdwingen. Zij vroegen daar zelf ook nadrukkelijk om. We zien dit als een stap in de juiste richting, maar we zijn er nog niet. We zullen blijven hameren op meer vaste aanstellingen zodat een carrière in de omroepwereld niet steevast eindigt na zes contracten of een tijdelijk dienstverband van 4 jaar. De omroepen mogen niet meer dan 30procent van het personeel tijdelijk in dienst hebben, maar minder tijdelijke contracten en meer vaste contracten mag vanzelfsprekend ook, en is zeer wenselijk omdat je daarmee kwaliteit, kennis en ervaring behoud voor de omroep en meer werknemers perspectief biedt op een toekomst bij de omroep."

Nieuwe afspraak

De omroepen krijgen tot 1 januari 2024 de tijd om aan de nieuwe afspraak te voldoen. Dat er onder personeel veel behoefte is aan meer vastigheid, bleek vorig jaar uit een enquête die FNV Media & Cultuur onder haar leden hield. Bijna alle ondervraagden (93procent) gaven toen al aan dat zij vinden dat bij structureel werk ook een vast contract hoort.

Loonsverhoging

Naast meer zekerheid hebben de bonden ook een loonsverhoging afgesproken. De lonen gaan, met terugwerkende kracht, per 1 januari 2022 met 3procent omhoog en op 1 januari 2023 met nog eens 2 procent. Ook ontvangt iedereen in dienst op 1 juli 2022 een uitkering van 1procent over het jaarinkomen van 2022. En werknemers die gebruik maken van vijf weken aanvullend geboorteverlof zullen gewoon hun volledige salaris ontvangen tijdens dit verlof, de omroepen vullen het salaris namelijk aan tot 100 procent.  

4900 mediamakers

De cao voor omroeppersoneel geldt voor alle werknemers van de publieke omroepen, zowel de landelijke als de regionale omroepen. Het gaat om 4900 mediamakers. Daarvan werken er 3600 voor de NPO (Landelijke omroepen) en 1300 voor de RPO (regionale omroepen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden