Clicky


Betoger tegen oorlog verstoort belangrijkste Russische journaal

Betoger tegen oorlog verstoort belangrijkste Russische journaal [+video]
14-03-2022 23:39 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - Een betoger tegen de Russische oorlog in Oekraïne heeft de hoofdnieuwsuitzending van het Eerste Kanaal, de belangrijkste Russische staatszender, verstoord. Ze toonde een stuk papier met daarop de oproep aan kijkers de oorlog te stoppen en de "propaganda niet te geloven". De tekst was in het Russisch en Engels, ondertekend met Russen tegen de oorlog.

De zender omschrijft de Russische invasie als een speciale operatie om Oekraïne te denazificeren, conform de verplichting van het regime in het Kremlin. De omroep onderzoekt het incident, meldt het Russische persbureau TASS.

Volgens de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-info, die betogers bijstaat die zijn opgepakt tijdens protesten in Rusland, is Marina Ovsjannikova verantwoordelijk voor de actie. Ze zou na het incident zijn gearresteerd en overgebracht naar het politiebureau.

TASS bericht dat de jonge vrouw kan worden vervolgd omdat ze "de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht". Het Russische parlement heeft onlangs strenge wetten aangenomen waarmee mensen die "valse informatie" over het leger verspreiden tot 15 jaar gevangenisstraf riskeren. De video van het incident is massaal gedeeld op sociale media. Veel internetgebruikers prijzen de "buitengewone moed" van de vrouw.