Clicky


Oprichter ICOVA, Jan Visser, op 99-jarige leeftijd overleden

Oprichter ICOVA, Jan Visser, op 99-jarige leeftijd overleden
14-03-2022 20:01 | Transport | auteur Redactie

AMSTERDAM - Op 6 maart jl. is de oprichter van ICOVA, de heer Jan Visser, overleden. Dat meldt Renewi Icova maandag. Icova werd in 1957 opgericht door Jan Visser onder de naam Wetrac NV. Het betrof een transportbedrijf dat zwaar materiaal met behulp van containers vervoerde. Het denkbeeld van containervervoer was geïnspireerd op een dergelijk vervoer in een Zwitserse steengroeve.

In 1962 werd de naam van het bedrijf omgezet in ICOVA (Inkoop Combinatie van Afvalstoffen) en werd voor het eerst in Nederland de afvalcontainer geïntroduceerd. Op deze wijze kon, met name bij bedrijven, voorzien worden in het plaatsen, ophalen en wisselen van de containers. Deze activiteit bleek succesvol te zijn. Het bedrijf groeide en ging zich tevens richten op de verwerking van afval.

Via onder andere de Meeuwenlaan in Amsterdam-Noord verhuisde het bedrijf begin jaren '80 naar de Kajuitweg in Amsterdam Westpoort waar Renewi nog steeds een vestiging heeft.

De heer Visser was zijn tijd ver vooruit. De leus “afval bestaat niet” stond al op de busjes van ICOVA en met de ontwikkeling van Icopower was hij de eerste die daadwerkelijk uit afval een product wist te maken.

In de jaren '90 werd ICOVA overgenomen door het Amerikaanse “Waste Management”. In 2000 kwam ICOVA in handen van het Britse Shanks maar de naam ICOVA bleef een begrip in Amsterdam en omstreken. Na de overname van Van Gansewinkel door Shanks in februari 2017 gaat ICOVA verder onder de naam Renewi.

De heer Visser is 99 jaar geworden.

Foto's

  • J.Roeland
    Renewi