Clicky

 
Transport Online - Vattenfall verhoogt eerder tarieven vanwege hoge energieprijzen

Vattenfall verhoogt eerder tarieven vanwege hoge energieprijzen

Vattenfall verhoogt eerder tarieven vanwege hoge energieprijzen
14-03-2022 17:31 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Energieleverancier Vattenfall verhoogt in Nederland de variabele energietarieven per 1 april. Dat is eerder dan de gestelde termijn van 1 juli. Dat bevestigt Vattenfall na berichtgeving in De Telegraaf. Volgens Vattenfall stijgen de inkoopprijzen zo snel dat ze die eerder moeten doorberekenen.

Normaal gesproken passen energieleveranciers de variabele tarieven twee keer per jaar aan, op 1 januari en op 1 juli. Door de fors gestegen energieprijzen zijn gas en stroom de afgelopen weken, mede onder invloed van de Russische inval in Oekraïne, fors gestegen. Daarom verhoogt Vattenfall eerder de tarieven. Energieprijzen stijgen al sinds vorig najaar, toen economieën wereldwijd zich begonnen te herstellen van de coronapandemie. Daardoor steeg de vraag naar gas en stroom snel.

Zakelijke klanten gaan er door de verhoging naar verwachting meer op achteruit dan consumenten. Dat komt omdat zij niet profiteren van de door het kabinet aangekondigde btw-verlaging op energie, zegt Vattenfall. Het van oorsprong Zweedse Vattenfall heeft zo'n 1,2 miljoen klanten in Nederland.

Jaarverbruik

Een gemiddeld huishouden moet zo'n 11 euro per maand meer betalen. Voor stroom komt er bij een gemiddeld jaarverbruik van 2250 kilowattuur (Kwh) maandelijks 3 euro bij, voor gas is dat bij een gemiddeld jaarverbruik van 1200 m3 gas 8 euro per maand extra.

Zakelijke klanten betalen straks bij een gemiddeld jaarverbruik van stroom van 7000 Kwh 7 euro per maand meer. Bij een gemiddeld gasverbruik per jaar van 2000 m3 komt er zo'n 14 euro per maand bij. Opgeteld is dat 21 euro per maand meer.

Opslag duurzame energie

Vattenfall wil dat de overheid ook kijkt naar het aanpassen van de opslag duurzame energie (ODE) om ondernemers verlichting te bieden. De ODE is een toeslag die elke klant betaalt en waarvan subsidies worden betaald.

Energieleverancier Eneco laat weten niet van plan te zijn op korte termijn de variabele tarieven aan te passen, aldus een woordvoerster. "Maar we kunnen niet uitsluiten dat het dit jaar nog wel gebeurt. De markt is zo beweeglijk dat we moeten afwachten wat er gebeurt."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,472
Diesel2,312

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden