Clicky

 
Transport Online - Media: Rusland zou China om militair materieel hebben gevraagd

Media: Rusland zou China om militair materieel hebben gevraagd

Media: Rusland zou China om militair materieel hebben gevraagd
13-03-2022 23:39 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

NEW YORK - Rusland zou China sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne om militaire en economische hulp gevraagd hebben. Dat melden verschillende Angelsaksische media, waaronder The Financial Times en The Washington Post, op basis van anonieme bronnen binnen de Amerikaanse regering. De Chinese ambassadeur in de VS zei echter tegen persbureau Reuters dat hij er nooit iets van heeft gehoord.

De regeringsfunctionarissen gaven geen informatie over welke wapens of munitie Moskou hoopte te krijgen uit Beijing. Ook bleef het onduidelijk hoe en of China reageerde op de vragen, zo meldt onder meer The New York Times. Rusland zou ook hebben gevraagd om economische steun om de impact van de sancties te beperken.

China heeft tot dusver getracht een neutraler standpunt in te nemen in het conflict over Oekraïne. Directe steun aan bondgenoot Rusland zal China waarschijnlijk in conflict brengen met westerse staten die Oekraïne steunen in het conflict met Rusland.

Rome

Maandag staat in Rome een ontmoeting tussen de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan en China's hoofd voor buitenlands beleid, Yang Jiechi. Dan zal uiteraard de oorlog in Oekraïne ter sprake komen. De Amerikaanse regering heeft China en Chinese bedrijven herhaaldelijk gewaarschuwd Rusland niet te helpen sancties te omzeilen. In zo'n geval zouden Chinese bedrijven zelf het doelwit kunnen worden van Amerikaanse strafmaatregelen.

Sullivan vertelde CNN zondag dat de regering "nauwlettend in de gaten houdt" in hoeverre China "materiële of economische steun" aan Rusland verleent. "Dat is een van onze zorgen", zei hij. Sullivan maakte duidelijk dat de VS niet werkeloos zouden toekijken als een land Rusland tegemoet zou komen om de economische schade te verzachten die de sancties hebben veroorzaakt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,924
Diesel1,726

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions