Clicky

 
Transport Online - Zelenski wil in Jeruzalem praten met Poetin over oorlogseinde

Zelenski wil in Jeruzalem praten met Poetin over oorlogseinde

Zelenski wil in Jeruzalem praten met Poetin over oorlogseinde
12-03-2022 20:13 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA/AFP

KIEV - [update 23:15 uur] De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil in Jeruzalem praten met zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin om een eind te maken aan het oorlogsgeweld. "Het is momenteel niet constructief elkaar in Rusland, Oekraïne of Belarus te treffen. Dat zijn niet de plaatsen waar we overeenstemming kunnen bereiken over beëindiging van de oorlog", zei Zelenski zaterdag tegen journalisten.

Israël vindt hij wel een geschikt land, en met name Jeruzalem als plaats van handeling. Zelenski prees zich bovendien gelukkig met een nieuwe "fundamenteel andere" benadering van Moskou door niet langer "alleen maar ultimatums te stellen". Dat Poetin vrijdag had aangedrongen op "progressie" in het Russisch-Oekraïense overleg noemde hij een "verheugend signaal".

Zowel Zelenski als Poetin heeft de afgelopen tijd een aantal keer telefonisch gesproken met de Israëlische premier Naftali Bennett, die vorige week bovendien in Moskou bij de Russische leider op bezoek ging. Tot dusver hebben delegaties van Oekraïne en Rusland driemaal vergeefs met elkaar gesproken in Belarus en afgelopen donderdag nogmaals in de Turkse badplaats Antalya.

Het Kremlin sluit in principe een treffen tussen Poetin en Zelenski niet uit. "Maar eerst moeten zowel delegaties als ministers daarvoor hun aandeel leveren zodat de presidenten elkaar niet om het proces en niet om het gesprek willen ontmoeten maar om de resultaten", zei woordvoerder Dmitri Peskov vrijdag nog.

In Israëlische en Amerikaanse media werd gespeculeerd dat Bennett Zelenski zou hebben aangeraden te capituleren. Kiev wees die voorstelling van zaken van de hand. Zaterdagavond liet Zelenski via Twitter weten te hebben gebeld met Bennett om van gedachten te wisselen over de vooruitzichten van vredesbesprekingen. Hij vroeg de Israëlische regeringsleider ook te helpen bij het vrij krijgen van de burgemeester van Melitopol. Die zou ontvoerd zijn door Russische troepen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,943
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden