Clicky


FNV: voorgenomen koopkrachtreparatie onvoldoende voor velen

FNV: voorgenomen koopkrachtreparatie onvoldoende voor velen
11-03-2022 12:09 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Het kabinet doet vandaag voorstellen hoe hij de koopkracht wil repareren als gevolg van de ongekende hoge inflatie. Naast verlaging van accijns op benzine en verlaging van belasting op energie is de overheid van plan om de energietoeslag van 200 euro, die gemeenten aan lage inkomens zullen gaan uitkeren, te verdubbelen naar 400 euro. Volgens de FNV zijn ze voor een grote groep Nederlanders echter onvoldoende.

Tuur Elzinga, voorzitter FNV: "De energierekening stijgt volgens het CBS dit jaar met gemiddeld 1.321 euro. Hierdoor komen met name gezinnen zonder financiële reserves in grote problemen. Veel mensen zullen meer dan 100 euro per maand méér moeten gaan betalen voor energie. Daar komt nog bij dat ook andere eerste levensbehoeften, zoals boodschappen en brandstof, veel duurder zijn geworden. De oproep van de G4-gemeentes ondersteunen wij en vinden wij realistischer; compenseer huishoudens met een bescheiden inkomen nú al met €1.000,- zodat zij hun rekeningen kunnen blijven betalen en geen afsluitingen riskeren."

Voor een grotere groep beschikbaar stellen

De FNV roept de regering op om de energietoeslag aan een grotere groep ter beschikking te stellen. Nu bepalen gemeenten zelf welke inkomens in aanmerking komen voor compensatie, vaak op of net boven het bijstandsniveau. Maar ook de groep met een inkomen rond het minimumloon en veel middeninkomens komen in grote problemen door de enorme stijging van energieprijzen.

Compensatie eerste stap, maar verhoog ook lonen, AOW en uitkeringen

Een compensatie voor lage en middeninkomens is wat de FNV betreft een eerste stap om de rekeningen nu te kunnen blijven betalen. Maar het is geen lange termijnoplossing.

Elzinga: "Het is echt broodnodig dat het wettelijk minimumloon, het sociaal minimum én de  AOW snel flink worden verhoogd. De energiecompensatie is een noodverband, maar er moeten echt structurele oplossingen komen zodat mensen niet in de armoede terechtkomen."

Ook pleit de FNV voor flinke loonsverhogingen om de koopkracht van mensen zoveel mogelijk op peil te houden. De algemene prijscompensatie die de FNV dit jaar in haar looneis vraagt, zou ook soelaas moeten bieden voor de noodzakelijk woon-werkkilometers. Werknemers moeten tenminste gecompenseerd worden voor de stijgende prijzen van boodschappen, rekeningen en reiskosten.

Oproep aan kabinet voor pakket aan maatregelen

Woensdag riep vakbond FNV werkgevers en kabinet op om snel maatregelen te nemen. De vakbond vindt dat bedrijven moeten ophouden met het direct doorrekenen van hogere grondstofkosten aan consumenten. Oliebedrijven maken meer winst dan ooit en kunnen best terughoudend zijn met de prijsverhogingen.

De FNV wil dat mensen in slecht geïsoleerde huurwoningen met energielabel F of G direct recht krijgen op een huurkorting van 10%. Alle huren moeten worden bevroren, tenzij wordt geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van de woning. De energierekening die door de laksheid van verhuurders om niet te isoleren bij de huurders wordt neergelegd, is ronduit asociaal.

Verder pleit de vakbond van het zo snel mogelijk – tenminste tijdelijk – afschaffen van het eigen risico in de zorg en een opgelegde prijsmaatregel door de overheid als werkgevers de prijsstijgingen blijven doorrekenen naar medewerkers en consumenten.