Clicky


Oekraïne: luchtaanval Rusland verwoest kinderziekenhuis Marioepol

Oekraïne: luchtaanval Rusland verwoest kinderziekenhuis Marioepol
09-03-2022 19:34 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MARIOEPOL - Een kinderziekenhuis in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol is verwoest door Russische luchtaanvallen, zei het stadsbestuur in een onlinebericht. "De Russische bezetter heeft meerdere bommen op het kinderziekenhuis gedropt. De verwoesting is enorm." Het stadsbestuur kon nog niet zeggen om hoeveel slachtoffers het gaat, behalve dat er kinderen onder het puin liggen.

Voorlopige, door een ambtenaar van de stad verstrekte cijfers wijzen erop dat er zeventien gewonden zijn gevallen onder het ziekenhuispersoneel. In een video op Facebook zei de ambtenaar ook dat "tot nu toe geen kinderen gewond zijn geraakt" en dat er "geen doden" zijn gevallen. De Britse premier Boris Johnson noemde de aanval op het kinderziekenhuis, dat ook als kraamkliniek fungeert, "verdorven".

De Oekraïense president Volodimir Zelenski beschuldigde Rusland op Twitter van het uitvoeren van de luchtaanval. Volgens de gouverneur van de Donetsk-regio gebeurden de Russische bombardementen tijdens het overeengekomen staakt-het-vuren. Rusland heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Volgens de locoburgemeester van Marioepol zijn sinds de Russische invasie van Oekraïne al 1170 burgers in de belegerde stad omgekomen. 47 daarvan zijn woensdag begraven in een massagraf, aldus de locoburgemeester. Over de omstandigheden in de havenstad zei hij: "Mensen zitten zonder water, verwarming, elektriciteit en gas. Inwoners smelten sneeuw om iets te drinken te hebben."