Clicky


Zelenski bereid tot dialoog over Krim en Donbas

Zelenski bereid tot dialoog over Krim en Donbas
08-03-2022 14:46 | Buitenland | auteur ANP/DPA

NEW YORK/KIEV - President Volodimir Zelenski van Oekraïne heeft gezegd bereid te zijn te praten met Rusland over de status van de separatistische regio's in het oosten van zijn land, in de regio Donbas, en over de Krim dat Rusland in 2014 inlijfde. Hij zei dat in een vraaggesprek met de Amerikaanse omroep ABC. Hij beklemtoonde niet te capituleren en de afgescheiden volksrepubliekjes, Donetsk en Loehansk, niet te zullen erkennen. Hij aanvaardt ook niet dat de Krim Russisch is.

Maar hij zei "wél bereid te zijn tot een dialoog over de kwesties, om een compromis te vinden hoe die regio's verder gaan". Hij heeft opnieuw zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin opgeroepen direct te onderhandelen met Oekraïne.

Donderdag spreken waarschijnlijk de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland elkaar in de Turkse badplaats Antalya. In het zuidoosten van Belarus zijn tot dusver drie gespreksrondes geweest tussen delegaties uit de twee landen. Er zijn ook plaatselijke bestanden afgekondigd door beide partijen.

Oostelijke regio's

De regio's in het oosten van Oekraïne scheidden zich in 2014 af, nadat er in Kiev een gekozen pro-Russische president was afgezet. Volgens het Westen omdat hij zich had afgekeerd van de EU wat tot massale protesten en zijn val leidde. Volgens het Kremlin was er sprake van gewelddadige 'regime change' die vooral door de Verenigde Staten was bekokstoofd.

Poetin viel 24 februari Oekraïne binnen omdat het land volgens hem weigerde een oplossing te zoeken voor de conflicten in het oosten en zich schuldig zou maken aan vervolging van etnische Russen. Rusland eist erkenning van de Krim als Russisch grondgebied en erkenning van Donetsk en Loehansk als onafhankelijke staten. Verder zou Oekraïne een neutrale status moeten krijgen en geen NAVO-lid mogen worden.