Clicky


Novak: olie kan 300 dollar per vat gaan kosten bij sancties

Novak: olie kan 300 dollar per vat gaan kosten bij sancties
08-03-2022 00:00 | Financieel | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU - Als het Westen een verbod op de invoer van Russische olie oplegt kan dat "catastrofale gevolgen hebben voor de wereldmarkt". Daarvoor waarschuwt de Russische vicepremier Aleksandr Novak volgens Russische persbureaus. Volgens hem wordt de prijsstijging die op zo'n sanctie volgt "onvoorspelbaar". Olie kan dan "meer dan 300 dollar per vat gaan kosten en misschien zelfs nog meer".

Het Westen denkt over een ban op Russische olie, al zijn verschillende Europese landen nog niet overtuigd. De Verenigde Staten zouden eventueel ook zelfstandig de Russische olie in de ban kunnen doen. Als gevolg van de geruchten steeg de olieprijs maandag al hard, tot de hoogste prijzen sinds 2008. Sindsdien werd weer wat terrein prijsgegeven, maar een vat olie kost nog altijd rond de 120 dollar.

Zo'n sanctie zou weinig uithalen, stelt Novak verder. Volgens hem weet Rusland waar het zijn olie heen moet sturen als Europa en de VS de brandstof niet meer willen hebben. Op het ogenblik is het echter lastig voor Rusland om olie te verkopen, mede omdat eigenaren van olietankers huiverig zijn om hun schepen op dit moment naar Rusland te sturen.

Verder dreigde Novak dat Rusland de leveringen van gas aan Europa kan opschorten door pijplijn Nord Stream 1 buiten gebruik te stellen. Volgens hem "duwt Europa Rusland in die richting", al is zijn land nog niet klaar om die beslissing te nemen.